Ugrás a tartalomra

Sürgősségi Betegellátó Osztály

Megközelítés

C1 épület, földszint

9024 Győr, Vasvári Pál út 2-4.
Bejelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon az ellátás a nap 24 órájában folyamatosan zajlik.

A Sürgősségi Osztályra való felvételhez hozza magával:
- TAJ kártyáját,
- és egy személyazonosításra alkalmas igazolványt (személyigazolvány, jogosítvány, útlevél), + lakcímet igazoló hatósági igazolvány
- külföldi állampolgársága esetén az Európai (nemzetközi) Egészségbiztosítási Kártyáját
- súlyos/életveszélyes állapotú betegek esetében a felvétel idején ezekre nincs szükség, hiányuk a későbbiekben pótolható
- jó ha magánál tart egy listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről (mely tartalmazza azok pontos nevét és adagolását), egyéb ismert betegségeiről, továbbá megjelölve az esetleges gyógyszer/ étel/ egyéb allergiáit, túlérzékenységét.

 

Látogatási rend

A várók befogadóképességének limitált volta miatt kérjük, hogy az osztályunkon jelentkező betegeinket 1 fő hozzátartozó kísérheti. A fektető részlegünk kórtermeiben elhelyezett betegek egy időben egy hozzátartozót fogadhatnak maximum 15 peres időtartamban. Folyamatban lévő akut ellátás idejére a látogatást minden esetben felfüggesztjük.

Bemutatkozás

A Sürgősségi Betegellátó Osztály fő célja a súlyos vagy életveszélyes állapotú, hirtelen kialakult fájdalommal küszködő, sürgős ellátást igénylő betegek gyors felismerése és szakszerű ellátása a nap 24 órájában. A sürgősségi osztály nem a nevében kifejezett azonnali ellátást jelenti, hanem az akut betegségek kiszűrését a többi beérkező beteg közül. Fontos tudni, hogy az osztályon teljeskörű kivizsgálás nem történik. Amennyiben panaszai hátterében sürgősségi ellátást igénylő kórkép nem igazolódik, úgy további kivizsgálása, ellátása már a háziorvosa szervezésében történik.

Az osztályra érkező betegek fogadása minden esetben a betegfelvételi pultnál történik. Itt egy magasan képzett sürgősségi szemléletű szakápoló az előre lefektetett szabályok alapján tájékozódik a beteg állapotáról, és a kialakult betegség súlyossági fokának megfelelő időn belül gondoskodik az ellátás megkezdéséről. Ebből következően a betegek nem az érkezés sorrendjében kerülnek a vizsgálókba, a kritikus eseteket azonnal, a nem súlyos állapotú betegeket pedig a „triázs beosztástól” függően látjuk el.

MSTR 1 - Kritikus AZONNAL
MSTR 2 - Életveszélyes 15 percen belül
MSTR 3 - Sürgős 30 percen belül
MSTR 4 - Sürgető 60 percen belül
MSTR 5 - Halasztható 120 percen belül

*MSTR: Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer

A várakozó betegek számára állapotuktól függően ülő- és fekvőváró áll rendelkezésre. Betegeink további sorsa a vizsgálati eredményeik alapján határozható meg. Bizonyos betegek állapotuk rendezését követően terápiás tanácsokkal otthonukba bocsáthatóak, egyes betegségcsoportokban azonban néhány órás megfigyelésre lehet szükség melyet (maximum 24 órán keresztül) az osztály fektető részlege biztosít. Amennyiben pedig a beteg állapota azt szükségessé teszi a kórház megfelelő osztályára kerül áthelyezésre, felvételre.

 

Az osztály fő specialitásai:

Felnőtt- és gyermekkorú, kritikus állapotú betegek azonnali ellátása például: storke (agyi érkatasztrófa), szívritmus zavarok, erős, hirtelen kialakuló mellkasi-, hasi fájdalom, fulladás, nehézlégzés, súlyos allergiás reakció, újraélesztés.

24 órán belüli balesetet szenvedett sérültek azonnali ellátása.

Osztályvezető
osztályvezető főorvos
Vezető szakdolgozó
osztályvezető ápoló