Ugrás a tartalomra

Társadalmi felelősségvállalás, alapítványok

Társadalmi felelősségvállalás: win-win

A társadalmi felelősségvállalás már évek óta egyre jelentősebb helyet foglal el a hazai cégek és intézmények életében. Egyre általánosabb az a felfogás, miszerint egy cég vagy intézmény részt kell, hogy vegyen a közösség ügyeiben, felelősséget vállaljon a társadalommal és a környezettel szemben, mindemellett a pozitív üzenethez való kapcsolódás az intézmény megítélésében is egyre nagyobb szerepet játszik. A társadalmi felelősségvállalástgyakran említik együtt a fenntartható fejlődéssel, a környezetileg és szociálisan érzékeny szemlélettel, elsősorban az olyan tevékenységeket foglalja magába, mint a jótékony célú adományozás, az önkéntesség vagy a környezetvédelmi célú lépések. 

Tudásmegosztás

Munkavállalóinknál, kollégáinknál hatalmas mennyiségű tudás áll rendelkezésre, amelynek átadására lehetőség nyílik az intézmény keretein belül éppúgy, mint a középszintű vagy egyetemi képzésben. Intézményünkben a képzés és továbbképzés lehetőségét kiemelten kezeljük, hogy munkatársaink lépést tarthassanak a szolgáltatásunk és a gyógyító tevékenységünkkel kapcsolatos tudomány fejlődésével, emellett a szervezeten belüli tudásátadás idő-, energia- és költséghatékony is. 

Egészségmegőrzés

A gyógyítás és egészségmegőrzés az intézményünk alaptevékenysége, emellett munkatársaink számára is biztosítjuk az ingyenes közösségi egészségfejlesztést, hívószavaink e téren: szűrőprogramok, táplálkozás, mozgás, prevenció, rizikófaktorok, mentálhigiéné, információ, egyszóval az életmód egészséghez igazítása. Szlogenünk a „M-ÉRTÉKÜNK az EGÉSZSÉGÜNK”, amely a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ (EFI) programjaiban valósul meg.

A gyógyítás civilként is a fókuszban áll

Alapítványaink is a gyógyító munka „szolgálatában” tevékenykednek. Támogatóink szívéhez közel áll az egészség és az egészségügy, évek óta nem csak adójuk 1%-val járulnak hozzá a kórházunk minőségi működésének javításához, orvosaink, kollégáink munkájának támogatásához, az eszközparkunk tárgyi, technikai bővítéséhez. 

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháztársadalmi felelősségvállalási programjában, így a hozzá köthető alapítványok működésében is fontos szerephez jut a tudományos értékek megőrzése, az egészségügy színvonalának fejlesztése. 

Az alapítványokban megjelenik a közösségi szint, az alapítványi célok megvalósításába bevont személyek és az elért eredmények hatást gyakorolnak a szűkebb-tágabb közösségre vagy akár az egész társadalomra. Alapítványaink támogatni kívánják az oktatási minőség, a szakmai felkészültség javítását, az intézmény tárgyi, technikai feltételeinek bővítését, korszerűsítését, a szakirodalmi ellátottság fejlesztését, az egészségkultúra színvonalának emelését. Mindezek mellett a tudás megóvását, gyarapítását, az ismeretterjesztést, a közösségért végzett tevékenységet, a hazai és határon túli civil szervezetekkel való kapcsolattartást, a pályázati és segélyezési lehetőségek kihasználását is támogatandó feladatként tűzték ki.

Környezetvédelem

A környezetvédelem terén intézményünkben is kiemelt fontosságú a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet megelőző állapot helyreállítása. Emellett már hagyományossá vált gardróbcsere akciónkkal is tesszük apró lépéseinket az újrahasznosítás területén, amellyel hozzájárulunk földünk védelméhez, a klímaváltozás lassításához.  

Önkéntes munka

A társadalmi szerepvállalás egyik alappillére az önkéntes munka, amely lehetőséget kínál egy jó ügy szolgálatára. Az önkéntesség kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, ahol a készségek fejlesztése is előtérbe kerül, mint például az empátia, kommunikációs készség vagy stressztűrő képesség. Az önkéntes munkában észrevétlenül tanulható az együttműködés, a konfliktuskezelés, a kreatív gondolkodás éppúgy, mint a tervezés vagy döntéshozás. Önkéntes kezekre mindenhol szükség van, így intézményünkben is van lehetőség a 2016-ban életbe lépett törvény alapján a középiskolások 50 óra közösségi szolgálatának végzésére, emellett az egyetemi képzésben részt vevők, és munkatársaink vagy akár külső személyek számára is kínál az intézményünk önkéntességre alkalmat.