Ugrás a tartalomra
Hétfőn kezdték meg szakmai szolgálatukat a rezidensek

Hétfőn kezdték meg szakmai szolgálatukat a rezidensek

A magyarországi rezidensképzés a szakorvosképzés első szakasza. Az ötéves szakmai gyakorlat során az orvosi diplomával rendelkező fiatal orvosok szakorvosi képesítést szereznek. A jövő orvosai rezidensként, pályázat útján helyezkednek el valamelyik hazai kórházban. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház évente 24 rezidenst fogad, akik szeptember elején kezdték meg szolgálatukat, és lettek nagyon várt kollégáink. A kórházi integrációs program első napján a résztvevő rezidenseket dr. Villányi Balázs orvosigazgató köszöntötte.     

 Évente 24 rezidenst fogad kórházunk

-Magyarország négy városának (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged) orvostudományi egyetemein

évente nagyságrendileg 1000 fő szerez magyar nyelvű képzésen általános orvosi diplomát – mondta az orvosigazgató – A fiatal orvosok rezidensként rendszerint klinikákon, lakóhelyük közelében, illetve vidéki nagy kórházakban helyezkednek el.

A győri kórházba évek óta 24 (a pótkerettel plusz 2-3 fő) rezidens érkezik, akik rendszerint

szívesen, nagy tudásvággyal jönnek hozzánk. A sürgősségi betegellátáson való kötelező – egyben a kórház működőképességét jelentő - szolgálatuk alatt mindegyikük megtapasztalhatja a betegellátás szinte valamennyi formáját.

-A vidéki nagy kórházak, irányító kórházak – mint a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház is – azok

számára jelentenek előnyt, akik ezt a csodálatos szakmát, a gyógyítást a lehető legszélesebb körben

szeretnék elsajátítani – tette hozzá dr. Villányi Balázs. - Erre intézményünk 35 területén nyílik lehetőségük.

 

Hosszútávra tervezve

 

A kórház integrációs programjára elsőként érkező rezidens Békéscsabáról jött:

- Kórházklinikai szakgyógyszerészeti rezidensként mindenképpen nagy kórházban szerettem volna dolgozni – mondta a friss diplomás doktor. – Úgy gondolom, rengeteget tanulhatok itt, hiszen a gyógyítás valamennyi szakterülete adott. Mindenképpen hosszútávra tervezek a győri kórházban.

 

Népszerű terület, komoly túljelentkezéssel

 

Dr. Könnyid Eszter Budapesten szerzett orvosi diplomát, és a Bőrgyógyászati Osztályon teljesíti szolgálatát.

-Győri lakosként nem volt kérdés, hogy ezt a kórházat választom, főként, hogy édesanyám is itt dolgozik – mondta a rezidens. – Ráadásul itt nagyon széles spektrumú a beteganyag, sokféle betegséggel találkozhatok, így sokat is tanulhatok. Ebben nagy szakmai tudásukkal segítségemre lehetnek a tapasztalt szakorvosok, főorvosok.

A bőrgyógyászat ma igazi slágerszakma Magyarországon, nagy a túljelentkezés a kórházakban, így a rezidens különösen szerencsésnek érzi magát, hogy Győrben töltheti a következő öt izgalmas, tapasztalatokban gazdag esztendőt.    

 

Szaktudás és emberség találkozása

 

Dr. Handari Dániel Debrecenben diplomázott, onnan menyasszonyával együtt – aki szintén nálunk kezd rezidensként – érkezett a folyók városába.

- Az Urológián kezdem meg a munkát, amely szakterületet elsősorban azért választottam, mert modern technológiai felszereltséget igényel – magyarázta a rezidens. – Első tapasztalataim alapján nagyon szimpatikus az osztályon a szaktudás és az emberség találkozása.

A rezidens hozzátette, hogy a sürgősségi betegellátáson való szolgálatot is izgalommal várja, és meggyőződése szerint sok-sok hasznos tapasztalatot szerezhet ott.

A rezidenseket első napjukon dr. Villányi Balázs orvosigazgató arra biztatta, hogy az intenzív tanulási folyamat mellett a kellő óvatossággal vessék bele magukat a napi munkába. Felhívta a figyelmet a főorvosok és rezidensek viszonyának különösen nagy jelentőségére, végül azt kívánta a friss diplomás orvosoknak, hogy kórházunk széles szakmai palettáján találják meg a gyógyítás minden szépségét.