Ugrás a tartalomra
Fotó: Kisalföld, 2024. 07. 28.

Egy szakma, amely igazi hungarikum, nagyszerű hivatás

A Magyar Védőnők Egyesülete évente több kategóriában is meghirdeti az „Év Védőnője” díjat.

Az egyik ilyen kategória a „közönségdíj”, amelynek idei győztese - a védőnői gondozottak szavazatai alapján - Bordákné Kovács Anita mosonmagyaróvári védőnő lett. A győztes a megtisztelő címet tanúsító oklevelet június 12-én ünnepélyes keretek között Budapesten, a Belügyminisztériumban vehette át.

Bordákné Kovács Anita felelősségteljes szakmáját, védőnői hivatását több mint három évtizede gyakorolja.

-Egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem a falunkban szolgálatot teljesítő védőnővel, Magdi nénivel való ismeretségem, aki nagy szeretettel, odaadással végezte feladatát - mondta a díjazott. - Két kisebb testvéremnek köszönhetően, a pályaválasztás előtti időszakban még közelebbről láthattam munkáját, így elmondhatom, hogy az ő hatására választottam ezt a szép szakmát. Szerencsémre a tanító védőnőm ugyanez a Magdi néni lett, aki szívvel lélekkel adta át nekem a szakma minden apró részletét.

 

Sok-sok tapasztalat és folyamatos képzés

Bordákné Kovács Anita házasságkötése óta Mosonmagyaróváron dolgozik körzeti védőnőként. Két gyermeke születésével, mint anya, saját élményű tapasztalást is szerezhetett munkájához.

-Pályám során mindenkor igyekeztem olyan képzéseken, továbbképzéseken részt venni, melyek a szakmai munkámat támogatták, amelyeknek a védőnői gondozás során hasznát vehettem – nyilatkozta a védőnő. - Tanító védőnői munkámban négy kiváló védőnő kolléganőt volt szerencsém segíteni szakmai gyakorlataik során.

 

Nagyszerű programok szervezője

A védőnő nemrég vette át diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés segítő szakán, sok éve meghívott előadóként vesz részt a kórház szülésfelkészítő programjában, mindemellett nagyszerű programok szervezője és lebonyolítója.

- Gondozottjaimnak szerveztem már baba-mama jógát, babamasszázst, babakocsis futást, hétvégi futóklubot, mentálhigiénés projektet, kismama tornát, csecsemőgondozásra felkészítést és szoptatós délutánt – sorolta a közönségdíjas védőnő. - Emellett sok éve foglalkozom adományok gyűjtésével, továbbításával. Nagyszerű érzés tapasztalni, hogy létezik még emberi önzetlenség.

 

Minden védőnőnek kijár az elismerés

Bordákné Kovács Anita munkásságát 2021-ben a magyarországi védőnőket oktató egyetemek vezető szakoktatói, illetve az országos vezető védőnők is elismerték. A „Jó gyakorlatok az oktató védőnői munkában” című szakmai pályázaton szintén első helyezést ért el.

-Harminckétéves védőnői munkám során ez a legszívmelengetőbb elismerés, amely azoktól jött, akik ismernek, ismerik a munkámat. Nagyon örülök a díjnak, mégis azt gondolom, hogy hungarikumnak számító hivatásunkban minden kollégám az Év Védőnője - zárta gondolatait a díjazott.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetése nevében szívből gratulálunk Bordákné Kovács Anita rangos elismeréséhez. Külön köszönjük magas színvonalú szakmai munkáját és példaértékű hivatástudatát, amellyel intézményünk szakmai hírnevét öregbíti. További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Fotó: Bordákné Kovács Anita, az év védőnője az elismerő oklevéllel. Forrás: Kisalföld, 2024. 07. 28.