Ugrás a tartalomra

Május 22. - Európai elhízás elleni nap

A testmozgás fontos eleme a túlsúly leküzdésének

Tegyünk a fölösleges kilók ellen!

Az elhízás, a túlsúly korunk egyik legnagyobb közegészségügyi problémája, amely Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százalékát érinti. Május 22. az „európai elhízás elleni nap”, nem árt tehát egy kicsit nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a népbetegségnek, kockázatainak és elkerülhetőségének.

A túlsúly és az elhízás számos egészségügyi probléma (magas vérnyomás, mozgásszervi megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek) előszobája. Ezen a helyzeten tovább rontott a koronavírus időszaka, amikor a magyar felnőtt lakosság testsúlya további 4-5 kilóval gyarapodott. De hogyan is alakulnak ki a fölösleges kilók, mitől leszünk túlsúlyosak?

Többet viszünk be, kevesebbet adunk le

A testtömeg kialakulásában - a genetikai adottságok mellett - a bevitt, illetve a felhasznált kalóriamennyiség aránya a döntő tényező. Ha a bevitt kalória több, mint a felhasznált, azt a szervezet zsír formájában tárolja, így többletsúly keletkezik.

Elhízáshoz vezethetnek még a genetikai adottságok (például ha mindkét szülő elhízott, nagy valószínűséggel a gyermekük is az lesz) vagy a különböző betegségek, úgy, mint a pajzsmirigy alulműködés vagy a mellékvese kéreg túlműködése.

A nagy kalóriatartalmú, zsíros ételek rendszeres fogyasztása szintén növeli a testtömeget. Ugyanígy hatnak a szénhidrátban gazdag élelmiszerek, szénsavas üdítőitalok, édességek felesleges energiái, de ide sorolható az alkoholfogyasztás is.

Fontos tényező lehet az elhízásnál a mozgásszegény életmód, a fizikai aktivitás csökkenése, amely az anyagcsere csökkenésével jár együtt.

Elhízást okozhatnak bizonyos gyógyszerek (például szteroidok, vérnyomáscsökkentők vagy antidepresszánsok).

A nők - különösen terhesség után - szintén hajlamosabbak az elhízásra, plusz kilók felszedésére.

 

Az elhízással, túlsúllyal számos egészségügyi probléma járhat:

  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • a vérzsírszint kóros átrendeződése
  • koszorúér-betegség
  • stroke
  • csont és ízületi gyulladás (oszteoartritisz)
  • daganatos betegségek
  • zsírmáj kialakulása
  • epehólyag betegsége
  • fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák

Mit tehetünk a kellemetlen, veszélyes plusz kilók ellen?

A pluszkilók elleni legfontosabb tennivalónk az azonnali életmódváltás lehet. Ebbe tartozik a helyes, egészséges étkezés és étrend kialakítása sok zöldséggel és gyümölccsel, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (víz). 

A megválogatott kalória bevitel mellett fontos annak leadása, elégetése is. Ezért az alkatunknak megfelelő, életvitelünkbe beilleszthető testmozgás, sporttevékenység rendszeresítése, de a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is nagyon fontos eleme a túlsúly leküzdésének.

A közelgő strandszezon miatt sokan választanak valamilyen villámdiétát, ám a drasztikus tápanyagmegvonás soha nem biztosít tartós eredményt, mindemellett komoly egészségügyi kockázattal is jár. 

Mindent összevetve a túlsúly nem egyszerűen esztétikai probléma, hanem mostanra valódi népbetegség lett. Olyan egészségügyi kockázat, betegségfaktor, amelyet nagyon komolyan kell vennünk, és kontrollálnunk kell.