Ugrás a tartalomra

Százan dolgoznak a felépülésükön: túl van az életveszélyen a jánossomorjai baleset mindkét sérültje

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban körülbelül száz ember dolgozott a két férfi életéért, gyógyulásáért, köztük Dr. Hermann Csaba és Dr. Schendl Roland is. Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

 

Szinte hihetetlen, de a kórházi szoba közepén állva, mosolyogva fogadott minket a július 17-i, jánossomorjai üzemi baleset idősebbik, 57 éves sérültje, akit már a mentés során újra kellett éleszteni. Mindkettejüket meglátogattuk. A teljes felépülésig még hosszú út, rehabilitáció, műtét vár rájuk, de ahhoz képest, hogy néhány napja még életveszélyes állapotban voltak a magasról történő zuhanás után, mindketten jól vannak.

- Mentőhelikopter és földi egységek indultak a helyszínre a sérültekért- mondja Dr. Hermann Csaba, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa.- Az egyik beteg légi, a másik földi úton érkezett meg Győrbe, a sürgősségi osztályra. Hozzánk ezután kerültek, hogy az alap életfunkcióikat stabilizáljuk és felkészítsük őket az akut műtétre.

Napokig életveszélyben voltak

A két beteg közül az idősebbiket már szállítás közben egyszer újra kellett éleszteni. Mindketten életveszélyes állapotban kerültek be a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba, s ez az állapot még napokig fennmaradt a két férfinél.

- Mindketten politramuás, azaz többszörös sérült betegek voltak, akut életveszélyes állapotban, ilyen esetben általában hozzánk kerülnek műtét előtt és műtét után is- folytatja Dr. Hermann Csaba.

Az első életmentő műtétet az idősebbik férfin Dr. Zsoldos Péter sebész, mellkassebész főorvos végezte el.

- A beteg ellátása a kórházi körülmények között a sürgősségi osztály shocktalanító helyiségében kezdődött, ahol a az ügyeletes team minden tagja jelen volt. A mentőktől történt átvétel után gyors fizikális vizsgálatot, ultrahang tájékozódó vizsgálatot végeztünk, míg az anaesthesiológus és asszisztensei valamint a sürgősségi osztály ápolói felkészítették a beteget a további kezelésre. Tekintettel a beteg vitális paraméterei valamint arra hogy azonnali mellkasi műtétet igazoló kórállapot nem igazolódott így az intenzíves valamint traumatológus kollégákkal további vizsgálatok mellett döntöttünk. Így kísértük a beteget a CT vizsgáló helyiségbe ahol a protokoll szerinti teljes test vizsgálat történt meg. A látott kép, valamint a radiológus kolléga véleménye szabad hasi folyadék jelenlétét támasztotta alá, így parenchymas szervsérülés miatt azonnali hasi műtét elvégzése mellett döntöttük. A mellkasi csontos váz sérülései úgy mint a szegycsont törés valamint kétoldali sorozat bordatörések mellkasi instabilitást okoztak, kisebb mértékű tüdőzúzódással, mely másodlagos műtéti indikációt képzett. Gyors előkészítést követően vittük a beteget a sürgősségi műtőbe, ahol laparatomia során a szabad hasi folyadék okaként a lép aktív vérzését találtuk, így a lépeltávolítást elvégeztük. A hasüregben még észleltük az epehólyag részleges eltávolodását a májágytól, valamint apró, már nem aktív vérzéseket a máj felszínén melyek csak konzervatív ellátását igényeltek. A hasnyálmirigy farki részénél nagyméretű, már nem aktív bevérzést megnyitottuk, drenáltuk. A beleket átvizsgálva sem a vékonybél sem a vastagbélen sérülést vagy egyéb ellátást igénylő elváltozást nem, észleltünk. Így már stabil állapotban, hasi damage control surgery után került a beteg az intenzív osztályra további kezelés, valamint műtéti előkészítés céljából. Tudtuk, hogy meg kell operálnia mellkasát is, de mivel a kórháznak nincs olyan mellkas stabilizáló szettje, ami állandóan itt lenne, ezért várni kellett, mire Bécsből lehozták. A beteg végig stabil volt, így másnap sor került a mellkasi műtétre- mondta Dr. Zsoldos Péter.

Segítenek feldolgozni a traumát

Közben a fiatalabb sérülttel is foglalkozott egy másik team, s mire mindkettejüket ellátták, megműtötték körülbelül százan foglalkoztak velük és természetesen még fognak is, hiszen a fizikai rehabilitáción túl, pszichológiai támogatást is kapnak, hogy fel tudják dolgozni az őket ért traumát.

- A fiatalabb, 29 éves beteg többszöri arccsont és koponya, csípő, csukló törésekkel, életveszélyes állapotban került be a kórházba- mondja Dr. Gunther Tibor traumatológiai, ortopédiai és kézsebészeti szakmacsoport-vezető főorvos.- Csípőtáji sérülést a bal oldalon szenvedett, mindkét csuklója törött, a jobb oldalon ez nyílt törés volt, a felső végtagjain zúzódások, a jobb térd lágyrésze is sérült és csigolyatörése is volt. Állapotstabilizálás után Dr. Schendl Roland ortopéd-balesetsebész szakorvos ellátta a sebeit, rögzítették a csípőt és a csuklókat. A felkaron felmerült a kompartment szindróma, így megtörtént annak műtéti feltárása. Több beavatkozáson, műtéten van már túl a beteg és továbbiak várnak még rá. Az állapota továbbra is súlyos, de már nem életveszélyes.

Az idősebb beteg mellkasműtétjét Dr. Sütöri Dávid ortopéd-traumatológus, mellkassebész adjunktus végezte el.

- Hétfőn volt a hasi műtétje, mi másnap, kedden műtöttük őt. Sorozatos bordatörése, szegycsont törése, komplex mellkas instabilitása volt. Félő volt az is, hogy a szíve károsodik az elmozdult mellkasi struktúra miatt. A mi feladatunk az volt, hogy helyreállítsuk a mellkasfal struktúráját, egyrészt a szíve miatt, másrészt, hogy legyen olyan statikája a mellkasnak, hogy a lélegeztetőgépről le lehessen venni. Mi teremtettük meg a feltételeit annak, hogy saját maga tudjon levegőt venni- mondja Dr. Sütöri Dávid.- Tompa mellkas sérülés következtében a szívizom tud zúzódni, a törött csontok pedig meg tudják nyomni a szívizom falat, ami később, ha nincs korrigálva, a szívizom károsodásához vezethetnek. Majdnem öt órás beavatkozás volt, de itt fontos megjegyeznem, hogy hatalmas csapatmunkáról van ilyenkor szó, beleértve a műtétre való felkészítését, mozgatást, a gyógyszerelést is.

"Ezek soha nem egyszemélyes hőstettek"

A súlyos sérült ellátása mindig egy folyamat, számos résztvevővel. Kell a megfelelő mentőegység, akik időben a helyszínre érkeznek, azután akkor tud jól működni a folyamat, akkor számíthatunk arra, hogy a beteg túlél jó neurológiával, károsodás nélkül és hosszú távon, hogy ha ennek a láncnak minden egyes eleme a helyén van. Az első láncszem mindig az, aki telefonál a mentőknek és tud elsősegélyt nyújtani, utána következik a gyorsan kiérkező mentőegység, megkezdeni az ellátást. A sikerhez kell, hogy ezután érkezzen oda egy emelt szintű mentőegység, hogy a kórházban olyan team fogadja a betegeket a sürgősségi osztályon, akik az első állapotfelmérést és a gyors beavatkozásokat hatékonyan meg tudják oldani. Ebben az esetben kellett egy olyan sebészeti háttér, akik az azonnali életmentő műtétet meg tudták csinálni. Kellett az intenzív osztály, akik műtét után kezelték tovább és tudták annyira stabilizálni az állapotát, hogy lehetővé tegyék a következő műtétet. Majd megint kellett az intenzív osztály, akik tovább stabilizálták, helyrehozzák a beteg paramétereit, lehetővé téve, hogy fel lehessen ébreszteni. Az önálló légzéshez gyógytorna, fizioterápia, komplex ellátás szükséges. Ezután kerülhetett csak a szubintenzív osztályra, ahol további ápolást kapott, itt már nem az életmentésről, hanem az életminőség javításról szóltak a napjai, s csak ezután kerülhetett ki nyílt osztályra, ahol már a rehabilitáció előkapujában áll. Nem csak az a fontos, hogy túléljenek, hanem, hogy a felépülést követően teljes életet élhessenek, a test minden funkcióját a lehető legtökéletesebben tudjuk helyreállítani. Emiatt sokkal több forog kockán, a kórház részéről nagyobb erőforrás-igényűek ezek a betegek. Hosszmetszeben ez a folyamat legalább száz ember munkáját jelenti. Ezek soha nem egyszemélyes hőstettek, hanem egy komplett csapatmunka, ami akkor tud sikeres lenni, ha minden szereplő a maga pozíciójában tudja hozni a maximumot- mondta Dr. Sütöri Dávid.

A Leier Hungária Kft. aggódott kollégáiért, örültek a pozitív híreknek a kórházból.

- Cégünk jánossomorjai betonelemgyárában történt a baleset július 17-én, ahol két munkavállaló dolgozott a gyár egyik épületének a tetején. A munka elvégzése után jöttek lefelé, miközben mindketten súlyosan megsérültek, egyiküket még a helyszínen újra kellett éleszteni. Nemrégiben már megnyugtató híreket kaptunk állapotukról, aminek nagyon örülünk. A kórház minden dolgozójának szeretnénk kifejezni nagyrabecsülésünket és köszönetünket. Szinte hihetetlen, hogy ilyen rövid időn belül ekkora javulás állt be az állapotukban, ami a győri kórház magas színvonalú szakmai felkészültségének, remek csapatának köszönhető. Bízunk kollégáink teljes felépülésében- mondta Komlós Andor a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.