Ugrás a tartalomra

Stroke bázissá válhat Győr

Hatalmas előrelépés- helyben végzik el a mechanikus thrombectomiát. Fotó: Dreamstime
Az akut stroke sikeres gyógyításának egyik legfontosabb kulcsa az idő. Minél hamarabb jut ellátáshoz egy beteg, annál nagyobb sikerrel tudják kezelni. Nem napokról, hanem órákról beszélünk, így hatalmas előrelépés a győri kórházban, hogy neurointervenciós szakorvos is érkezett a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba, ahol dr. Kornfeld Ákos már három mechanikus thrombectomiát is elvégzett.

 

Súlyos beszédzavarral, a fél oldalára lebénulva érkezett az első beteg a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház műtőjébe, ahol dr. Kornfeld Ákos neurológus profi, felkészült csapattal várta.

- A beteg a műtét végére ott az asztalon szinte teljesen tünetmentessé vált- mondja dr. Kornfeld Ákos.- Másnap délre pedig minden funkciója rendben volt, őt már haza is engedték a mai napon. Ez a mechanikus thrombectomia óriási előnye. Ez a terápia jelenleg a modern orvostudomány leghatékonyabb módszere az érelzáródásos stroke-betegek kezelésére

 

Kulcsfontosságú az idő

Az agyi érelzáródás okozta stroke kezelését a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Ahogy telnek a percek és az órák, úgy hal el visszafordíthatatlanul az agy érintett része. A stroke ugyan nem feltétlenül halálos kór, de nagyon súlyosan hat az érintett beteg életminőségére, ezzel együtt a hozzátartozók életére is. A beteg jellemzően nem képes az önellátásra, a kommunikációra, mindez nem csak lelkileg, de anyagilag is súlyosan megviselheti a családokat. Nem véletlenül fektetnek ekkora hangsúlyt a prevencióra, fontos, hogy időben felismerjük a jeleket, tüneteket úgymint beszédzavar, bénulás, látászavar és a lehető leghamarabb orvoshoz vigyük a beteget.

- A stroke népbetegség. Sajnos egyre gyakoribb és egyre fiatalabb betegeknél fordul elő- mondja dr. Rum Gábor a Neurológiai Osztály főorvosa.- Kulcsfontosságú, hogy mennyi idő alatt kerül mentőautóba a beteg és onnantól számolva mennyi idő múlva kezdik meg a kezelését.

 

Egyszerre sokan dolgoznak

A beteg minden esetben a Sürgősségi Osztályra érkezik, ahol már az útközben kapott információk alapján fogadják. Azonnal megkezdik a neurológiai és képalkotó vizsgálatokat, hogy minél pontosabban meg tudják határozni az elzáródás helyzetét és mértékét; a gyógyszeres vérrögoldás, azaz a trombolízis az első, amit tenni tudnak a betegért. Győrben van CT és MR vizsgálatra is lehetőség, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy meg tudják állapítani, milyen típusú stroke-ok ezek.

- A kontrasztanyagos koponya CT képét már akár otthon is meg tudom nézni, az elektronikus szolgáltatási tér nagyon felgyorsította ezeket a folyamatokat- folytatja dr. Kornfeld Ákos.- Ez egy hatalmas team munka, ami nagy koncentrációt, pontosságot igényel minden résztvevőtől. Ahhoz, hogy a mechanikus thromectomia elvégezhető legyen, számos feltételnek teljesülnie kell, mind a beteg, mind a személyzet részéről. Az eljárás során lényegében egy artérián keresztül jutunk el az agyban lévő elzáródáshoz, amit manuálisan, egy katéteren keresztül távolítunk el onnan. Ilyen beavatkozás elvégzésére eddig Győrből Budapestre szállították a betegeket, így mindannyiunk szempontjából óriási előrelépés, hogy már helyben, a győri kórházban meg tudjuk őket műteni.

 

Győrben minden adott

Mint ahogy a cikk elején már utaltunk rá, az idő ebben ez esetben kulcsfontosságú tényező. Ha a vérrög olyan elzáródást okoz, hogy a véráram nem talál kerülőutat, szűkül az idő keresztmetszete, amíg még tenni tudnak a betegért. Hogy végül a stroke-on átesett beteg tud-e profitálni a beavatkozásból, az is leginkább az idő kérdése.

- Győrben minden adott ahhoz, hogy a lehető legtöbb emberen segítsünk. A technika adott, az asszisztencia profi, szükség van az ő megbecsülésükre, mert nélkülük nem működne a rendszer- fogalmaz dr. Kornfeld Ákos.

A győri származású neurointervenciós szakorvos jelenleg heti 2-3 napot dolgozik Győrben, rajta kívül dr. Szabó Albert vesz még részt a mechanikus thrombectomia beavatkozásokon.

- Radiológus, neurológus, neurointervenciós szakemberek közösen döntenek arról, hogy milyen beavatkozás szükséges, illetve lehetséges- mondja dr. Rum Gábor.- Ezért is nagyon fontos a profi, szakképzett team jelenléte, hiszen olykor nagyon nehéz döntéseket kell meghozniuk. Esetenként szükség lehet aneszteziológusra is, ilyenkor nagyon sokan dolgoznak azon egyszerre, akár a laborokban, akár a műtőben, hogy sikeres legyen a beavatkozás. Ahhoz, hogy optimális legyen a helyzet, további humánerőforrásra lesz szükség, mindez komoly szakmai kihívás, ugyanakkor komoly szakmai nívó is, ha ezt meg tudjuk itt Győrben teremteni.