Vannak olyan élethelyzetek, mikor a hidratáltság önmagában nem elegendő: a szervezet tápanyagigénye az idősebb korosztályban, legyengült állapotban vagy krónikus betegségek esetén megváltozik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a hagyományos étkezés már nem fedezi a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget. Ekkor jön szóba a tápszeres táplálás, amely hatékony és biztonságos módja lehet a hiányállapotok megelőzésének és a gyógyulás támogatásának. Jelen interjúnkban Ladocsi Anikóval a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezető dietetikusával beszélgettünk arról, hogy hogyan illeszthető be a tápszeres táplálás a beteg mindennapjaiba.
Mit kell tudni a tápszerekről?
A tápszer speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, melyek összetétele szigorúan ellenőrzött minőségű, de megkülönböztethetünk általános és betegség specifikus tápszereket.
Mikor indokolt a tápszeres táplálás bevezetése?
Egyértelműen akkor, mikor a páciens szükségletei megkívánják: ha a normál táplálkozás során bevitt tápanyagmennyiség nem elegendő a tápanyagszükséglet fedezésére. Ennek oka lehet a csökkent étvágy- akár valamilyen kezelés mellékhatásaként -, rágási- nyelési nehezítettség, mechanikai akadály, felszívódási zavar. Fontos megemlíteni, ha a beteg tömege az utolsó három hónapban nem szándékosan, de az ideális tömegéhez képest több mint 10% - al csökkent, ajánlott megkezdeni a tápszeres táplálást.
Hogyan, milyen formában kell a tápszert alkalmazni?
A tápszerek egy csoportja iható tápszer, lehet használni csak kiegészítésnek, de használható kizárólagos táplálásra is.
Van valamilyen felhasználási módja a tápszereknek? Mit tehetünk akkor, ha valakinek nem ízlik, nem szívesen fogyasztja?
Az ízesített verziókat már szívesebben fogyasztják a páciensek, viszont előfordulhat, hogy ráunnak egy bizonyos ízre. Ekkor jöhet szóba a tápszerrel dúsított ételek készítése, mert így elfedhetjük a jellegzetes „gyógyszer” ízt, és változatosságot tudunk biztosítani.
Az édes ízekkel (vanília, eper, kávé) dúsíthatunk pl. gyümölcsleveket, turmixokat, pohárkrémeket, tiramisut, a semleges ízeket használhatjuk krémlevesbe, főzelékbe.
Ezeknek az ételeknek az elkészítése nem időigényes, az alapanyagok könnyen beszerezhetőek és mégis változatos étkezést biztosítanak, a megfelelő tápanyagszükséglettel. Fontos kiemelni, hogy az elkészített ételeket hűtőszekrényben kell tárolni az étkezések között, és 24 órán belül el kell fogyasztani azokat és a kész, nem forró ételbe érdemes a tápszert belekeverni, hogy ne legyen ásványianyag veszteség a hőkezelés során.
Hogyan juthatunk hozzá a tápszerekhez?
A tápszerek nagy része szakorvosi javaslatra, receptre kedvezményesen elérhető. Ennek hiányában teljes áron a patikákban megvásárolhatóak.