Ugrás a tartalomra
Böjt a dietetikus szemével

Közeleg a tavasz. Sokan kezdenek különböző böjtökbe a testi és lelki megújulás reményében.

Szakmai szemmel külön kell választanunk a vallási és gyógyító célú böjtöket. Az előbbieket évszázadok óta végzik a hívők, meghatározott ideig tartanak (pl. húsvét előtti 40 napos keresztény böjt), és mentesek a káros túlzásoktól.

A terápiás célú böjtöket jellemzően az alternatív gyógyászat irányzatai alkalmazzák. A felmérések szerint a daganatos betegek 90%-a fordul valamilyen böjti kezelés felé, abban bízva, hogy a tumoros sejtjeik kiéheztetésével meggyógyulnak. A nagyon szigorú léböjt kúrák (pl. Breuss-féle 42 napos koplalás, vagy a másfél éves Gerson-terápia) súlyos tápanyaghiányt okozhatnak, és tovább rontják az amúgy is alultápláltsággal veszélyeztetett betegek állapotát. A kúrákban használt gyógynövény főzetek pedig gyengíthetik a kemoterápiában alkalmazott szerek hatását. 

Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a fogyókúrázók körében az időszakos böjt (Intermittent Fasting=IF). Az IF nem az elfogyasztott ételek mennyiségére és típusára koncentrál, hanem arra, hogy mikor étkezzünk. A módszerek közül a legismertebbek közé tartozik a 16:8-as diéta, amikor 8 óra étkezést 16 óra koplalás követ. Egyes kutatások szerint az IF segíti a sejtek megújulását, csökkenti a gyulladást, javítja az inzulinérzékenységet. Tavaly márciusban hozták nyilvánosságra azt a jelentést, ami szerint az időszakos böjt hosszú távon növeli a szívbetegség miatti korai halálozás kockázatát.

A szigorú böjt gyermekeknek, várandós kismamáknak, szoptató anyukáknak, krónikus betegeknek (inzulinnal kezelt cukorbetegség, veseelégtelenség, pajzsmirigy túlműködés…), táplálkozási zavarban szenvedőknek (anorexia, bulimia) nem javasolt!

Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három nap. Kezdés előtt pár nappal kerüljük a nehéz ételeket, csökkentsük az adagokat, fogyasszunk több folyadékot! A fogyasztható italok és ételek fajtájától és konzisztenciájától függően az alábbi böjttípusokat különböztethetjük meg:

  • Folyékony, nyers étrend (léböjt): nyers gyümölcsök és zöldségek présleve
  • Szilárd, nyers étrend: gyümölcsök és zöldségek szilárd formában 
  • Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsökön és zöldségféléken kívül kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával és rizzsel kiegészített étrend
  • Gyümölcsnap: különböző gyümölcsök, vagy gyümölcssaláták nyersen 

A böjt után is fokozatosan térjünk át az egészséges táplálkozásra!

Ne felejtsük, az életmódváltás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb út az ideális súly eléréséhez.