Ugrás a tartalomra
Pénzesné Bodó Szilvia (j2) nyerte el az MDT-Roche „Kiváló Betegoktatásért” címet viselő díját.

 

Országos elismerésben részesült a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház nyugdíjas kollégája, Pénzesné Bodó Szilvia. Az MDT-Roche „Kiváló Betegoktatásért” címet viselő díját szakmai ajánlásra nyerte el.

Pénzesné Bodó Szilvia idén augusztusban vonult nyugdíjba a IV. Belgyógyászat - Anyagcsere, Endokrin és Diabetológiai Osztályról, de az inzulinpumpa használatának oktatását tovább folytatja. 
-Nagyjából nyolc évvel ezelőtt kellett valaki az osztályról, aki megtanulja, hogyan kell a betegeknek megtanítani az inzulinpumpák és a folyamatos szöveti cukor monitorok használatát. Engem jelöltek ki a feladatra- mondja Pénzesné Bodó Szilvia.

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) és a Roche gyógyszervállalat közös díját elnyerő szakember számára kezdetben nem volt teljesen örömteli ez a megbízás.

- Ötven felett kinek van már kedve tanulni? Nekem nem nagyon volt, az biztos; de ennél nagyobb jót nem is tehettek volna velem, mint, hogy rám bízták ezt a feladatot. Nem csak kibillentett az apátiából, de felismertem magamban, hogy igenis képes vagyok újat tanulni, felfrissülni. Ráadásul a páciensek többsége fiatal, emiatt folyamatosan fiatalodom én is- tette hozzá nevetve Szilvia.- Nagyon hálás vagyok Dr. Strényer Ferenc osztályvezető főorvos úrnak, hogy kijelölt erre a feladatra, Dr. Fürst Ágnes doktornőnek, akivel a legtöbbet dolgozom és Németh Gábor edukátornak, aki a mentorom volt az oktatásnál.

Az inzulinpumpát 1-es típusú diabéteszes betegek kaphatják, a használat egy részletes oktatással kezdődik. A technikai és használati útmutatókon túl Szilviától hasznos életviteli tanácsokat is kapnak a páciensek.
- A technikai rész viszonylag könnyen és gyorsan megtanítható azoknak a betegeknek, akik naponta négyszer bökik maguknak az inzulint. A pumpánál más a helyzet, a készülék ugyanis folyamatosan monitoroz és folyamatosan adagol. Ennek a beállításait tanítom én, amihez az inzulin mennyiségét a kezelőorvos határozza meg. Muszáj megtanulni kezelni a készüléket, mert ha a gondozás során az inzulinadagolásban változtatás van, magának az érintettnek kell átállítania a pumpát.

Egy mélységekbe menő oktatás tehát kihat a betegek anyagcseréjére, ezáltal az életminőségére és akár életet is menthet. Szilvia pedig töretlen lelkesedéssel és alaposan végzi továbbra is ezt a nagyon fontos feladatot.

Szöveg: Pozsgai Kitti