Ugrás a tartalomra
Csordás Adrienn ápolási igazgató beszédet mond Sebalda szobránál Érsekvadkerten. Fotó: Pozsgai Gergő

 

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. augusztus 25-én avatták fel és áldották meg az Érsekvadkerten felállított Sebalda szobrot. A bronzból készült műalkotást Pogány Gábor Benő, Munkácsy-díjas szobrászművész készítette, míg a kő talapzat - amely a győri Zrínyi utcai kórház udvarán álló Sebalda emlékszobor mintájára készült - Kontur András szobrászművész munkája.

Az ünnepi eseményen a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházat Csordás Adrienn ápolási igazgató képviselte, aki ünnepi beszédét követően átadta ajándékát, egy facsemetét, valamint egy maroknyi földet Sebalda sírhelyéről, melyet a szobor körüli téren ültetnek majd el a helyi lakosok.

Csordás Adrienn beszédében méltatta az ápolói hivatásban töretlenül helyt állók munkáját, kiemelve, hogy mindannyiunknak szüksége van olyan példaképekre, mint Sebalda nővér. 
„Ő képviselte számunkra a sok-sok név nélküli, arc nélküli nővért, ápolót akik a századok alatt a betegeket ápolták”- mondta azokra az alkalmakra utalva, amikor az emlékoszlopnál ünnepélyes megemlékezéseket tartottak, illetve a 2016-ban alapított Sebalda Nővér Díj jelentőségére.

Az érsekvadkerti ünnepségen Máthé György atya, aki Sebalda történetének megismerése után azonnal azon kezdett el munkálkodni, hogy a falu méltó módon emlékezzen meg a szerzetesnővérről, kifejezte reményét, hogy a szobor egyfajta zarándokhelyként szolgálhat majd az egészségügyben dolgozók számára is. A plébános, aki minden követ megmozgatott, hogy anyagi forrást teremtsen elő a szobor elkészítéséhez, az eseményre meghívta Sebalda nővér rendjének, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának tagjait, a győri kórház képviselőit, a nővér még élő rokonait, a támogatást biztosító helyi országgyűlési képviselőt, Balla Mihályt és Sebalda nővér életét kutató győri újságírót, a Petz kórház munkatársát, Pozsgai Kittit, aki könyvet ír a hősi halált halt apáca életéről.

A nógrádi település lakói nagyon büszkék Sebalda nővér szobrára és a terményáldással egybekötött ünnepségre, melyen gyönyörű palóc népviseletbe öltözött idősek és fiatalok vettek részt együtt ünnepelték a falujuk szülöttének szimbolikus hazatérését. Sebalda nővér szobra mostantól a II. világháború borzalmai után szülőházától néhány száz méterre, szeretett temploma elé, a róla elnevezett téren áll.