Ugrás a tartalomra

Július 28 - a hepatitis világnapja

Védőoltás

Fokozott higiéniával egy világbetegség ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évente kilenc kiemelt kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet az emberiséget leginkább veszélyeztető betegségekre. A fertőző májgyulladás (hepatitis) a világon százmilliókat érintő fertőzés. Világszerte évente több mint 1 millió ember hal meg hepatitis B és C vírusok okozta májbetegségben. Magyarországon a hepatitis B és C előfordulási aránya szerencsére alacsonyabb, mint a fejlődő országokban. A fertőzések megelőzése, időbeni kezelése érdekében a szűrővizsgálatok és a védőoltások kiemelt fontosságúak melyre a WHO különösen nagy hangsúlyt fektet. A fertőzés megelőzése, betegség elleni küzdelem, a vakcina ellátottság növelése és a betegek ellátásának biztosítása társadalmunk közös ügye. 

Az évente július 28-án tartott hepatitis világnap a Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus Baruch Samuel Blumberg születésnapjához köthető, aki 1964-ben fedezte fel a hepatitis B-vírust és létrehozta a fertőzést megelőző védőoltást.

Mit kell tudni a májgyulladásról?

A májgyulladást leggyakrabban vírus okozhatja, de emellett baktériumok, mérgezés, túlzott alkoholfogyasztás és autoimmun betegség is kiválthatja. Az akut májgyulladást főként az A, B, C és E vírusok okozhatják. Az A és az E fertőződés többnyire járványszerű, kiválthatja fertőzött élelem, víz, illetve széklet szennyezés. A B és C fertőződéshez közvetlenebb érintkezés szükséges, melynek során fertőzött vér vagy testnedv adja tovább a vírust. A hepatitis B és C leggyakrabban szexuális érintkezés útján terjed, de nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel, injekciós, akupunktúrás és tetováló tűvel, körömvágó vagy borotválkozó eszközökkel, fogkefével is fertőződhet a beteg. 

Melyek a májgyulladás tünetei

A májgyulladást – főként enyhe, gyors lefolyású fertőzések esetében – nem mindig kísérik érzékelhető tünetek. A hepatitis B lappangási ideje például több hónap, akár fél év is lehet. 

A betegség kezdetén rossz közérzet, fáradtság, az ízületek és izmok fájdalma, láz, émelygés, fejfájás a jellemző tünet, a jobb oldalon, a bordák alatt a gyulladás miatt megnövekedett máj fájdalmat is okozhat, bőrkiütés is jelentkezhet. Az akut májgyulladásra utaló tünetek lehetnek: hányás, étvágytalanság, láz, hasmenés és kiütések. Súlyosabb esetekben a beteg „besárgul”, vagyis a szeme fehérje és a bőre sárgás színűvé válik. 

A hepatitis kezelése

Az esetek többségében a betegek 3-6 hónap alatt meggyógyulnak, de a megbetegedések körülbelül 10%-ánál krónikussá válik a hepatitis. A kezelés többnyire kórházi körülmények közt, fertőző osztályon zajlik. A májgyulladás korai stádiumában felismerve és kezelve teljes gyógyulás érhető el, és a máj tökéletesen regenerálódik. A májgyulladáson átesettek rendszeres vizsgálattal előzhetik meg a betegség esetleges kiújulását. 

Hogyan előzhető meg a hepatitis?

A leggyakoribb hepatitis A és B fertőzések ellen igazán megbízható védelmet az oltás adhat. A körültekintő, felelősségteljes életmód, az alapvető higiénés szabályok betartása szintén nagyban segítheti a fertőződés elkerülését. Az alapos kézmosás, tisztálkodás mellett fontos az élelmiszerek (különösen a földön termő zöldség, gyümölcs) megfelelő megtisztítása is.