Ugrás a tartalomra

Családbarát kórházi osztály a Petzben

Családbarát kórházi osztály a Petzben

 

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány Balansz Intézetének 2024-es pályázatán nyerte el a Családbarát kórházi osztály címet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya.

A kitüntető díjat nem adják könnyen, a „Családbarát kórházi osztály” címre alaposan kidolgozott pályázattal lehet nevezni, melyhez sok éven keresztül folyamatos maximumot kell nyújtania az adott osztálynak. A győri Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály részlegvezető ápolója Kaproncai Gabriella és a Minőségirányítási és Higiénés Osztály munkatársa Burkali Bernadett közösen dolgoztak a pályázat beadásán.

- Egy rehabilitációs osztályon alapjában véve sok olyan tevékenység van, ami családbarát - mondja Kaproncai Gabriella. - A hozzátartozókkal és a betegekkel való folyamatos kapcsolat teszi alapvetően családbaráttá, de az osztályunk munkaközössége is családias, remek csapatunk van.

A díj odaítéléséről szakmai zsűri döntött.

- A pályázatban huszonhat különböző kritérium megvalósulására kellett reagálni a kiírás szerint, amikre egyesével reflektálni kellett, hogy azok esetünkben miként valósultak meg- mondja Burkali Bernadett, aki nagyon sokat segített a pályázat formába öntésében. - Viszonylag részletes pályázati adatlapot kellett feltölteni írásos anyagokkal, fotódokumentációval, munkatársak önvallomásaival, hozzátartozóktól kapott köszönőlevelekkel.

A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon a legtöbb esetben heteket, de gyakran előfordul, hogy hónapokat töltenek a páciensek, ez idő alatt az osztályon dolgozók is szinte családtagokká válnak a hozzátartozók életében is. A hosszú idő alatt több programba is bevonják mind a pácienseket, mind a családtagokat.

- Erre az osztályra a páciensek jelentős része olyan életesemény után kerül, ami gyökeresen alakítja át az életét, ezzel együtt a családjáét is. Emiatt is nélkülözhetetlen, hogy be legyenek vonva a családtagok is - folytatja Burkali Bernadett.

- Így van, többfajta betegség után kerülnek hozzánk a páciensek - veszi át a szót Kaproncai Gabriella.- Leginkább a stroke utáni rehabilitáció során töltenek el nálunk huzamosabb időt, mert amíg bárkin bármilyen fejlesztési lehetőséget látunk, addig senkinek nem engedjük el a kezét. Mi teljesen csapatban dolgozunk. Orvosok, ápolók, gyógytornászok, továbbá pszichológus, logopédus, ergoterapeuta, szociális munkás, dietetikus, fizioterapeuta, valamint masszőr közösen dolgozik azért, hogy kihozzuk a kliensekből a maximumot. Hetente egyszer tartunk team megbeszélést, amikor minden beteg terápiás tervét egyeztetjük, hogy hol tart a fejlődésben, illetve meghatározzuk a következő időszak terápiás céljait.

A munka nem csak a kórterem négy fala között zajlik, hanem rendelkezésre áll egy jól felszerelt tornaterem, illetve egy kiépített rehabilitációs udvar is, ahol hétköznapi mozgásokat gyakorolhatnak a páciensek. A jó idő beköszöntével más programok, foglalkozások is megvalósulnak itt.

- Ez arra is nagyon jó, hogy akik régóta nem voltak szabad levegőn, végre élvezhetik a napsütést egy kicsit. A tankonyhába pedig az ergoterapeutánk kíséretével mennek át a betegeink, közösen főznek, gyakorolnak az otthoni mindennapokra.

A pályázat másik fontos elemére, az osztályon belüli családiasságra is záporoznak a pozitív példák.

- A beosztásnál mindig figyelembe vesszük, ha valakinek gyermeke van, ha családi ünnepség van, vagy bármi, amit az élet hoz. Az osztály tíz évvel ezelőtt, december 2-án nyitott meg, most is tartottunk születésnapi partit, a közös karácsonyi ünnepség és a forralt borozás sem maradhat el. Sárkányhajóztunk, a „Fut a Petz”-en is mindig elindulunk, többen közösen körbefutották a Balatont is.

A „Családbarát kórházi osztály” címet viselő Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály továbbra is arra törekszik, hogy méltó maradjon az elismerésre. Dr. Luterán Ferenc osztályvezető főorvos és a munkatársak emberi és szakmai elkötelezettsége nélkül nem működhetne így az osztály és közel sem lenne ennyire családbarát.

- Ez az erkölcsi elismerés visszaigazolása annak, hogy jó az, amit csinálunk, a pályázat összeállítása, pedig rávilágított arra, hogy milyen területeken tűzhetünk ki új célokat - mondta Kaproncai Gabriella.