Ugrás a tartalomra

A korai elhízás szövődményei egész életünkre hatással lehetnek

A gyerekkorban jelentkező elhízás eredményezhet 2-es típusú cukorbetegséget, mozgásszervi problémát, légzési rendellenességet is. Fotó: Illusztráció
 
Riasztó számadatok, sötét jövőkép illusztrálja a gyermekkori elhízás jelenlegi, hazai statisztikáit. Európában mi, magyarok számítunk a legelhízottabbaknak, de világszinten is csak Amerika előz meg minket.

Dr. Pap Krisztina csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos jelölt számára fontos, hogy felhívja a figyelmet az aggasztó és szó szerint súlyos problémára, ami már szabad szemmel is látható, elég csak benéznünk egy osztályterembe. – Nagyon riasztóak a számadatok. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai alapján a kamasz korosztály 8,6%-a túlsúlyos, 7,2 százaléka elhízott, azaz minden hatodik kamasz érintett. Egy gyerekkorban jelentkező elhízás eredményezhet 2-es típusú cukorbetegséget, mozgásszervi problémát, légzési rendellenességet, horkolást, a későbbiekben akár alvási apnoét, és ide tartozik a sok nőt érintő policisztás ovárium betegség is – mondja dr. Pap Krisztina.

Egy túlsúlyos embernek és a gyerekeknek is erősebb a testszaguk, ami kirekesztéshez vezethet. Aki bekerül a problémakörbe, sokszor nem talál más módot az örömszerzésre, mint az étkezést. Ilyenkor a család segítségével kell más megküzdési stratégiát, jutalmazási formát kínálni a gyereknek. A problémát komplexen kell kezelni. Az életmódváltásban szükség van egy pszichológusra, aki földeríti a hátterét, egy dietetikusra, illetve egy gyógytornászra. Kardinális pont a sport és az esetleges szervi problémák. Első lépésként akár a háziorvos is el tud végeztetni olyan vizsgálatokat, ami a túlsúly kivizsgálását célozza, hiszen a túlsúly hátterében 2–5%-ban áll valamilyen szervi ok. 

Dr. Pap Krisztina elmondta azt is, hogy nagy terveik vannak, szeretnének a budapesti Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegéhez hasonló életmód-ambulanciát megvalósítani Győrben, ahol segíteni tudnak a szülőknek. A témára a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpontja hívta fel a figyelmünket. A teljes beszélgetést, benne konkrét gyakorlati példákkal, étkezési, életmódbeli tippekkel meghallgathatják a kisalfold.hu podcastcsatornáján, az alábbi linken: https://youtu.be/LOQ_GfTleLk?si=2jp36ZRY8iGCRaGj

Szöveg: Pozsgai Kitti

(sajto@petz.gyor.hu)