Ugrás a tartalomra

Dr. Bohóc kéthetente vizitel a győri kórházban

Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi kéthetente jönnek a gyerekekhez. Fotó: PK

 

A Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány professzorai kéthetente vizitelnek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház kis betegeinél. Fizetségük a nyugalom, mosoly, egy kis kacaj, amivel rövid időre feledtetni tudják a kórházban töltött napok nehézségeit.

Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi a nővérpultnál kezdték a vizitet. Itt gyűjtik össze a számukra nélkülözhetetlen információkat. Mielőtt bemennének a gyerekekhez, végigmennek a gyermekintenzív, sebészet, belgyógyászat és csecsemőosztályokon.

- Ahhoz, hogy valaki doktor bohóc lehessen, a személyes indíttatáson kívül sok tananyagot is el kell sajátítania- mondja Vass Szilárd, azaz Dr. Bohóc Sziszi.- A művészeti képzésen felül egészségügyi és pszichológiai elemei vannak a felkészülésnek. Fontos, hogy jól viszonyuljunk a fejlettségi korszakokhoz, hiszen a gyerekosztályokon 0-18 éves korig találkozunk gyerekekkel. Fel kell tudnunk ismeri, hogy ki hogyan reagál ránk, vagy a betegségre. Van aki nem nevethet, mert fájdalmat okozna neki, vannak állami gondozottak, van akinek éppen születésnapja van, vagy esetleg nem beszél magyarul, ezek mind befolyásolják a kapcsolatfelvételt a gyerekkel.

Vass Szilárd a civil életben hosszú ideig a szombathelyi színház művésze volt, itt találkozott 22 évvel ezelőtt egy kollégáján keresztül egy bohócdoktor csapattal.

- Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok voltak az elsők, akik 1995-ben elindították ezt a tevékenységet. Hozzájuk csatlakoztam először, mert azt gondoltam, hogy remek kihívás számomra szakmailag kipróbálni magam egy új terepen, ráadásul segíthetek is a gyerekeken. Az évek alatt ez is vált számomra az elsődleges szemponttá, hogy pozitív reakciókat csikarjak ki a gyerekekből. Hét évvel ezelőtt alakult meg a saját csapatunk, a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány. Győr a negyedik város, ahol rendszeresen vizitelünk Szombathely, Sopron és Veszprém után.

Dr. Bohóc Sziszi kollégája és felesége Dr. Bohóc Gizi rózsaszín mappával és kis kofferrel járja a szobákat, zsebei mindig tartogatnak valami meglepetést. Sziráczky Rita a civil életben táncpedagógus.

- Hosszú évekig kísértem figyelemmel Szilárd bohócdoktorságát- mondja Sziráczky Rita.- Nagyon tiszteltem az ő munkájukat, magamat azonban akkoriban még nem éreztem pszichésen eléggé fejlettnek ahhoz, hogy csatlakozzak hozzájuk. Három gyermekünk született közben, miattuk is azt éreztem, hogy nem tudnék kórházi környezetben dolgozni. Sok év eltelt addig, amíg azt nem gondoltam, hogy én is megállnám itt a helyemet. Úgy hozta a sors, hogy egyszer elfogytak a lány bohócdoktorok a csapatból. Akkorra már nagyobbak voltak a gyerekek is, így elkezdtem a képzést.

A tanulási idő alatt Dr. Bohóc Gizi még mindig tartott a hivatás pszichés részétől, nem akarta, hogy egyszer is előforduljon, hogy sírva fordul ki egy kórteremből.

- A bohócdoktorság lényege a gyerekek lelke. Mi nem tudjuk meggyógyítani a betegségüket, de a lelküket fel tudjuk tölteni egy kis vidámsággal. Ahogy ebbe egyre inkább belegondoltam a tanulási fázis alatt, megfordultak a bennem élő félelmek és könnyedén vettem a gyakorlatot.

A bohócdoktorokat is mélyen megérinti a beteg gyerekek sorsa, ezért gyakran előfordul az is, hogy valaki évekre szünetelteti a tevékenységet.

- Több olyan kollégánk is volt, akik a szülés után évekig nem jöttek vissza, vagy bizonyos osztályokra nem akartak bemenni, ezt tiszteletben is tartjuk- tette hozzá Vass Szilárd, aki találkozásunkkor a győri kórházban, egy néhány hónapos csöpp kisfiú arcára is mosolyt tudott csalni. Az ukulele hangjára és az énekszóra a szívműtéten átesett kisbaba rögtön érdeklődve figyelt, édes gügyögéssel és tündéri mosollyal hálálta meg a törődést.

  • A nővérpultnál kezdik a vizitet. Fotó: PK
    A nővérpultnál kezdik a vizitet. Fotó: PK
  • Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi. Fotó: PK
    Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi. Fotó: PK
  • Dr. Bohóc Sziszi és Dr. Bohóc Gizi. Fotó: PK
    Dr. Bohóc Sziszi és Dr. Bohóc Gizi. Fotó: PK
  • Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi vizitel. Fotó: PK
    Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi vizitel. Fotó: PK
  • Dr. Bohóc Sziszi mosolyt csal a szív-műtött kisbaba arcára. Fotó: PK
    Dr. Bohóc Sziszi mosolyt csal a szív-műtött kisbaba arcára. Fotó: PK
  • Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi a folyosón is vizitel. Fotó: PK
    Dr. Bohóc Gizi és Dr. Bohóc Sziszi a folyosón is vizitel. Fotó: PK