Ugrás a tartalomra

Sikeres volt az első győri „kőzúzás” a szívkoszorúérben

dr. Sayour Amer főorvos az új módszerrel szétzúzta a meszes rögöt, így a betegnek nem lesz szüksége szívműtétre. Fotó: Nagy Gábor

 

Dr. Sayour Amer kardiológus, belgyógyász főorvos végezte el az első intravascularis lithothripsia műtétet, mely egy új beavatkozási módszer a szívkatéterezésben. A beteg jól van, a műtétet is jól viselte.

Július 4-én kedden reggel érkeztünk a Prof. Dr. Dézsi Csaba András által vezetett Kardiológiai Osztályra a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba. A Haemodinamikai laboratóriumban fogadott minket az úttörő beavatkozás előtt Dr. Sayour Amer kardiológus, aki a szívkatéterezést elvégezte.

- Ez egy új módszer a szívkatéterezésben, amit világszerte már öt éve alkalmaznak, itt Győrben, ez lesz az első- mondta dr. Sayour Amer. - Az intravascularis lithothripsia, magyarul éren belüli „kőzúzás” során egy ballont viszünk a koszorúérbe, összekapcsoljuk egy speciális géppel, ami impulzusokat ad le. Ahogyan folyamatosan érkeznek a hanghullámok az érfalba, az ott lévő mész megrepedezik, morzsolódik. Miután ez lezajlott, sokkal könnyebben tudjuk az eret tágítani, hogy be tudjuk rakni a hálót. Ha nagyon meszes a koszorúér, akkor sajnos nem lehet tágítani, ezzel a módszerrel viszont megszüntetjük a szűkületet. Nem kell hozzá speciális csapat sem, az asszisztenciának sincs szüksége továbbképzésre, elég, ha egyszer megnézi, hogyan zajlik a beavatkozás.

Az egyszer használatos eszköz ára 1.200.000 forint,  havonta 2-3 ilyen súlyos esettel találkoznak

- Vannak módszerek ezen kívül is, mint például a rotabláció, amikor megfúrják a mészrögöt, de ebben az esetben ez sem segített volna, olyan mértékű a meszesedés. Ha nincs ez a módszer, akkor szívműtétre került volna sor, ez egy nagyon komoly mellkasfelnyitással járó éráthidalás, ami az államnak is sokba kerül, mert egy ilyen műtét 4-5millió forintba kerül. Ha ez a beavatkozás sikerül, akkor a beteg elkerüli ezt a nagy műtétet. A felépülés is sokkal gyorsabb, ezután a műtét után három nappal hazaengedjük és bármit csinálhat gond nélkül. Ha mellkasnyitásra kerül sor, akkor legalább egy hónap lábadozás vár rá, ráadásul a kockázata is sokkal nagyobb. A beteg, aki a műtőben vár ránk egy 65 éves, dohányos férfi, nagyon mezesek az erei. Gondolkodtunk, hogy elküldjük-e szívműtétre, vagy ezt a fajta beavatkozást végezzük-e el. Megbeszéltük vele, hogy első körben megpróbálunk neki segíteni ezzel az új eljárással. Tudja, hogy ő lesz az első, beleegyezett. Bizakodóak vagyunk, mert ennek a beavatkozásnak ritkán vannak szövődményei. Annyi történhet, hogy nem nyílik meg az ér. Akkor tovább küldjük - mondta közvetlenül a műtét előtt dr. Sayour Amer

A félórás beavatkozás során sokan figyelték az orvos mozdulatait. A beteg végig ébren volt, nem panaszkodott. Dr. Sayour Amer fáradtan, de boldogan jött ki a műtőből.

- Sikerült kitágítani ezt a hatalmas mésztömeget, betenni a hálót, ami könnyen megnyílt. Ez egy igen kiváló technika ilyen esetekre. A beteg közben semmit sem érzett, semmi panasza nem volt, végig jól volt, sőt még azt is hallottam, hogy közben horkol, pedig altatva sem volt- kacagott fel megkönnyebbülten.- Gondolom megunta és aludt egy jót. Ez egy nagyon hatékony eljárás, remélem lesz alkalmunk a továbbiakban is alkalmazni.

  • Fotó: Nagy Gábor
    Fotó: Nagy Gábor
  • Fotó: Nagy Gábor
    Fotó: Nagy Gábor
  • Fotó: Nagy Gábor
    Fotó: Nagy Gábor
  • Fotó: Nagy Gábor
    Fotó: Nagy Gábor