Ugrás a tartalomra

Új kilátások a sebkezelésben

Hutyánné Dr. Somogyi Aranka és Dr. Erdélyi Lóránd

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság által szervezett Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt 58. alkalommal rendezték meg. A megmérettetés 35 év alatti, főként pályakezdő gyógyszerészek bemutatkozó lehetősége. Az idei évben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Gyógyszerészeti Osztályának klinikai szakgyógyszerésze, Dr. Erdélyi Lóránd érte el a legmagasabb összesített pontszámot, így ő kapta a Rozsnyay Érmet.

A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny célja, hogy ösztönözze a fiatal gyógyszerészeket a tudományos igényű kutatómunkára, a munka során felmerülő szakmai kihívások felismerésére és azok megoldásának keresésére. Ezen a szakmai megmérettetésen elsősorban közforgalmú gyógyszertárakban és a kórházi-klinikai szakterületen dolgozó gyógyszerészek mutathatják be kutatásukat.

Dr. Erdélyi Lóránd előadásának témája egy sok beteget érintő, de a klinikum számára nehezen kezelhető problémára keres lehetséges megoldást. Ez a terület a krónikus sebek, felfekvések (decubitus) kezelése. A kutatás elindulását a kórház vezetése és a menedzsment, Dr. Villányi Balázs orvosigazgató támogatásával engedélyezte és az anyagi forrásokat biztosította. Szükség volt továbbá más osztályok és szakterületek nyitottságára és segítőkészségére is a sikeres munkavégzéshez.

Dr. Erdélyi Lóránd első lépésként a vizsgálataihoz használható, reprodukálhatóan előállítható gélt formulált, majd felállította a vizsgálati protokollt, ezt követően elindult a kórházon belüli együttműködés. Csordás Adrienn ápolási igazgató támogatásával, Nagy György Andrásné Anikó a Decubitus teamtől és Dr. Farkas Szabolcs traumatológus szakorvos gondozásában elkezdődtek a krónikus sebekből való mintavételek. A begyűjtött mintákat a kórház mikrobiológiai laborjába juttatták el, ahol Dr. Knausz Márta minőségirányítási igazgatóhelyettes és Szabó Ivett csoportvezető asszisztens segédkezett a minták feldolgozásában és kiértékelésében, majd két gyógyszerész kolléganőjével Dr. Pónya Kingával és Dr. Dombi Nikolettel elvégezték a leoltásokat a gél hatásosságának vizsgálatához.

- In vitro eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy a vizsgált gél széles spektrumú antimikrobiális hatással rendelkezik. A sebekből gyűjtött mintákból összesen 20 különböző patogén mikroorganizmust azonosíthattunk. Ezek eltérő gyakorisággal jelentek meg a mintákban, de azt láttuk, hogy minden identifikált kórokozóra volt gátló hatása a vizsgált gélnek. Azonban ismét szeretném megjegyezni, hogy ezek in vitro eredmények, tehát Petri-csészében, táptalajon végzett vizsgálatok – mondja Dr. Erdélyi Lóránd

- Azért fogalmazunk ilyen óvatosan – veszi át a szót Hutyánné Dr. Somogyi Aranka főgyógyszerész –, mert ahhoz, hogy betegeken használhassuk ezt a gélt, összetett engedélyeztetési eljáráson kell végigmennie és sokszor az in vitro és in vivo - azaz élő szervezetben - egy készítmény nagyon eltérően viselkedik, így a hatásosság bizonyításához további vizsgálatok szükségesek. Jelenleg a gél még nincs abban a stádiumban, hogy bárkiben is túlzott reményt keltsünk, ugyanakkor az in vitro eredmények valóban nagyon pozitívak, ezzel együtt még távol van attól, hogy krónikus sebekkel küzdő beteg hozzájuthasson.

Dr. Erdélyi Lóránd kutatásának ötlete szorosan köthető fekvőbeteg osztályon végzett munkája során szerzett tapasztalataihoz. Gyógyszerészként ugyan tanult a krónikus sebekről, decubitusról és annak kezelési lehetőségeiről, azonban a betegágy mellett döbbent rá, hogy valójában mennyire súlyos probléma egy ilyen seb jelenléte. PhD kutatása során probiotikumokkal foglalkozik, ott már dolgozott a gél előállításához használt anyaggal. Mint gyógyszertechnológiai segédanyagot, bevonószerként alkalmazta, azonban az antimikrobiális hatás negatívan befolyásolta a baktériumok életképességét. Most azonban ezt, a két helyről származó tudását, tapasztalatát egyesítette és itt kihasználta az akkor kedvezőtlen hatást.

A Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen elért eredmény nem csak a résztvevő gyógyszerésznek, hanem a munkáját támogató intézménynek is szól.

- Ez az elismerés egészen pontosan azt jelenti, hogy a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháznak van Rozsnyay nyertes fiatal gyógyszerésze és neki köszönhetően „Rozsnyay Mátyás Díjas Gyógyszertár” címet viselő Gyógyszerészeti Osztálya. Ezzel kevés kórház büszkélkedhet. Köszönhető ez az eredmény annak a csapatmunkának, ami a mindennapjainkat is jellemzi. Betegágy mellett is segítjük az orvos kollégák munkáját a megfelelő gyógyszer, megfelelő dózisban történő felhasználásban, tehát a legoptimálisabb gyógyszeres terápia kialakításában. – fogalmazott Hutyánné Dr. Somogyi Aranka.

  • Dr. Erdélyi Lóránd a Rozsnyay Éremmel.
    Dr. Erdélyi Lóránd a Rozsnyay Éremmel.
  • Hutyánné Dr. Somogyi Aranka az elismerő oklevéllel.
    Hutyánné Dr. Somogyi Aranka az elismerő oklevéllel.