Ugrás a tartalomra

Semmelweis napi ünnepség rengeteg díjazottal

Semmelweis napi ünnepség 2023. Fotó: Krizsán Csaba

 

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház évek óta a Győri Nemzeti Színházban tartja Semmelweis napi ünnepségét, ahol kiosztják a legrangosabb egészségügyi díjakat. Július 3-án,hétfőn összesen harmincnyolcan kaptak elismerést.

Dr. Jávor László, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Kórház főigazgatója egy Márai Sándor idézettel nyitotta meg az idei Semmelweis napi ünnepséget. Az elmúlt időszakot értékelve elmondta, mekkora nyomást helyezett a kórházra a világjárvány, ahol több mint 2600-an dolgoznak, kétszázezernél is több védőoltást adtak be és közel 9000 Covid pozitív beteget ápoltak. Pozitívumként kiemelte, hogy három hónap alatt ledolgozták a térd-, és csípőprotézisek várólistájának 20 százalékát.

ÉLETMŰDÍJ 

Megemlékeztek Semmelweis Ignácról, majd a színes életútról előadást tartó dr. Ferenczi Sándornak, a Belgyógyászati Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosának átadták a dr. felpéczi Petz Lajos Életműdíjat. Ezt az elismerést az orvostudomány kimagasló intézményi művelője kaphatja meg, magas szintű orvosi és tudományos munkássága elismeréseként. Dr. Villányi Balázs orvosigazgató méltatta a főorvos urat. Dr. Ferenczi Sándor 1945.03.27-én Mosonmagyaróváron orvos családban született. Édesanyja kórházi adminisztrátor, édesapja a csornai kórház belgyógyász főorvosa volt. Az általános iskolát Csornán végezte, az érettségi vizsgát pedig Mosonmagyaróváron tette le. Orvosegyetemi tanulmányait 1963-ban kezdte meg a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, ahol 1969 szeptemberében cum laude minősítéssel általános orvossá avatták. A diploma megszerzését követően Győrben, akkori nevén a Győr-Sopron Megyei Tanács Kórházban helyezkedett el, ahol megszakítás nélkül, több mint 5 évtizeden át dolgozott. 1977 őszén megbízást kapott a kórház vezetőségétől a megyei nephrológiai betegellátás megszervezésére. Ennek eredményeként kezdte meg működését ’78 tavaszán a nephrológiai gondozó. ’78 őszére pedig kialakításra került az I-es belosztály keretein belül egy 8 ágyas fekvőbeteg részleg, ahol alkalom nyílt a veseelégtelenségben szenvedő betegek peritoneális dialysis kezelésére is. Ferenczi főorvos úr nevéhez fűződik régiónkban a korszerű peritonealis dialysis kezelés bevezetése. Egy 1982-ben kialakított speciális CAPD technikával, hazánkban elsőként tette lehetővé több beteg egyidejű CAPD kezelését, melynek tapasztalatairól az Orvosi Hetilapban is beszámolt.

Több mint 50 évet felölelő orvosi pályája során kiemelkedő lexikális tudása, óriási tapasztalata ellenére munkáját mindvégig nagy empátiával, szerényen, a betegekkel és a betegségekkel szembeni alázattal végezte. Humánus és jó főnök volt, akit beosztott munkatársai szerettek, tiszteltek. A szubjektív érzéseken túl ezt leginkább az bizonyítja, hogy egy jól funkcionáló, egységes osztályt épített fel, ahol hosszú ideig stabil csapatot irányított. Tekintélyét nem a pozíciója, hanem páratlan műveltsége, remek humora és a kellő körültekintéssel meghozott, bölcs döntései biztosították számára.

NÍVÓDÍJAK

A Nyári László Nívódíjak átadására csatlakozott Csordás Adrienn ápolási igazgató és Limbach Viktor stratégiai igazgató is, melyet az orvosok közül dr. Eitler Tamás az Arc,- Állcsont és Szájsebészeti Osztály főorvosa vehetett át.
Dr. Eitler Tamás munkabírásával, empátiájával jó példa a fiatal kollegák számára, megtestesíti a „klasszikus gyógyító orvost”, aki ha segítségnyújtásról van szó, soha nem mond nemet. Kollegái elmondása alapján sajátos humorával csökkenti a gyógyító munka stresszét, oldja a hétköznapok szürke hangulatát.

Az ápolási alrendszernek idén két díjazottja volt, Dobó Éva részlegvezető műtős szakasszisztens a Központi Műtőszolgálattól és Szurdán Emese diplomás ápoló, aneszteziológiai szakasszisztens Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályról is átvehették a Nyári László nívódíjat.

Dobó Éva a műtőben folytatott munka mellett folyamatosan részt vesz a műtősnő hallgatók gyakorlati oktatásában, az utánpótlás nevelésében, felkészíti a jövő műtősnőit e nemes hivatás gyakorlására. Évára mindig, minden körülmények között minden munkatársa számíthat, és fordulhat segítségért. Munkatársai elismerősen nyilatkoznak róla. Sebészeti kongresszusok rendszeres előadója. A Magyar Műtősnői Társaság is nagyra értékeli szakmai munkáját-hallhattuk méltatásában.

Szurdán Emese jelenleg a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály Posztoperatív Részlegének munkatársa, de több évtizede szinte kizárólag az aneszteziológiai ellátást szolgálja a Nőgyógyászati Műtőben. Mind az anesztézia, mind a szülészet-nőgyógyászat oldaláról pótolhatatlan segítséget nyújt a magas színvonalú betegellátásban, oktatásban, különösen az egészségtudományi képzésben, és nem utolsó sorban az orvosképzésben is. Az osztályos munka mellett folyamatosan részt vesz a szülésznő hallgatók gyakorlati oktatásában, felkészíti a jövő szakembereit a hivatás gyakorlására- mondta Csordás Adrienn ápolási igazgató.

PUBLIKÁCIÓS DÍJ

A Méhes Károly publikációs díjat prof. dr. Oláh Attila tudományos igazgatóhelyettes adta át Dr. Erdélyi Lóránd kórházi-klinikai szakgyógyszerésznek a Gyógyszerészeti Osztályról. A nemrégiben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság által szervezett Rozsnyay Mátyás-emlékversenyt is megnyerő fiatal szakgyógyszerész röviden összefoglalta publikációjának lényegét.

EMLÉKÉREM

A Patkós család idén már 18. alkalommal adta át a Patkós Imre Emlékérmet és Oklevelet. A kitüntetést 2023-ban dr. Zámbó Márk alorvos számára ítélte oda a szakma, aki jelenleg a győri kórház Traumatológiai Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoportjában dolgozik, 2021 decembere óta már ortopéd traumatológus alorvosként, mely során osztályos és ügyeleti tevékenységet is ellát. A fiatal orvos célja, hogy tovább mélyítse kézsebészeti tudását, valamint a lehető legjobban elsajátítsa a kéz betegségeinek konzervatív és sebészi kezelését.

KIVÁLÓ MUNKATÁRSAK

A Kiváló Munkatárs díjakat először az orvosi alrendszerben adták át, összesen tíz orvosnak, az ápolási alrendszerben húsz kollégának és a gazdasági alrendszerben egy dolgozónak.

Kiváló Munkatárs díjat kaptak:

Dr. Ágh László főorvos, Traumatológiai, Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoport

Dr. Balogh Csaba alorvos, I. Belgyógyászati Osztály

Dr. Busznyák Csaba főorvos, Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály

Dr. Kelemen Szilárd adjunktus, Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály

Lőrinczné Dr. Babos Zsuzsanna szakgyógyszerész, Gyógyszerészeti Osztály

Dr. Máté Ádám szakorvos, III. Belgyógyászati Osztály

Dr. Merza Márk szakorvos, Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmacsoport

Dr. Pelcz Dominika adjunktus, Központi Anaest. és Intenzív Terápiás Osztály

Dr. Steinbach Márta főorvos, Radiológiai Osztály

Dr. Tömböl János főorvos, Traumatológiai, Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoport

Bajnóczky Renáta Katalin gyógytornász, Perinatális Intenzív Centrum

Bariskáné Molnár Angéla részlegvezető főnővér, Gyermekgyógyászati Szakmacsoport

Bátkáné Barta Edina felsőfokú végzettségű ápoló, I. Belgyógyászati Osztály

Berki János betegszállító, Központi Betegszállítás

Bugár Zsoltné gyermekápoló, Perinatális Intenzív Centrum

Ferenczyová Ildikó ápoló, Égésplasztikai Sebészeti Osztály

Gyömörei Ildikó diplomás ápoló, Traumatológiai, Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoport

Kaszásné Pulai Éva ápoló, III.Belgyógyászati Osztály

Kuti Katalin Bernadett felsőfokú végzettségű asszisztens, Bőrgyógyászati Osztály

Lendvai Erzsébet felsőfokú végzettségű ápoló, Pszichiátriai, Mentálhigiénés és Addiktológiai Osztály

Dr. Maár Róbertné diplomás ápoló, Urológiai Osztály

Nagy Renáta felsőfokú végzettségű ápoló, Általános Sebészeti Osztály

Nemes Erika takarító, Onkoradiológiai Osztály

Németh Judit mb. vezető asszisztens, Pulmonológiai Osztály

Orgonás Viola felsőfokú végzettségű képi diagnosztikai asszisztens, Kardiológiai Osztály

Ságiné Sándor Szilvia gyógyszertári szakasszisztens, Gyógyszerészeti Osztály

Szabó Nikoletta diplomás ápoló, Infektológiai Osztály

Takács Ivett röntgen-műtős szakasszisztens, Radiológiai Osztály

Tóthné Erdélyi Ildikó felsőfokú végzettségű ápoló, II. Belgyógyászati Osztály

Világi Tiborné felsőfokú végzettségű asszisztens, IV. Belgyógyászati Osztály – Oszteoporózis Szakambulancia

Farkasné Fehér Éva pénzügyi ügyintéző, Pénzügyi és Számviteli Osztály.

KAMARAI DÍJ

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét Varga Edit Onkoradiológiai Osztályon dolgozó felsőfokú ápolónak ítélte. Varga Edit kimagasló és példamutató szakmai munkájával, közösségben végzett sokoldalú tevékenységével biztos, stabil pont a csapat számára. Emberséges hozzáállása, tapasztaltsága, megbízhatósága, nagy teherbíró képessége igazi csapatjátékossá teszi.


A díjak átadását a Győri Balett Melisande című előadása követte. Velekei László koreográfiája idén áprilisban Bogotában, a 6. Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon debütált ezzel a produkcióval. Hazai színpadon a meghívottak láthatták először ezt az előadást. Az ünnepség a csillárszinten folytatódott, ahol az állófogadás ideje alatt a Hoppáré zenekar szórakoztatta az ünneplőket.

  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Fotó: Krizsán Csaba
    Fotó: Krizsán Csaba