Ugrás a tartalomra

Bemutatkoznak a Nyári László - díjasok: Dobó Éva

Dobó Éva ma sem választana más hivatást. Fotó: PK
 
Dobó Éva 1983-ban, pontosan negyven évvel ezelőtt kezdte meg hivatásának gyakorlását mint pályakezdő ápoló. A munkával töltött éveit a folyamatos szakmai fejlődés jellemezte. 2023-ban vette át a kitüntető Nyári László - díjat.

Éva azzal kezdte beszélgetésünket, hogy 14 évesen a pályaválasztását leginkább a tanácstalanság jellemezte, ezért nem szakmát, hanem iskolát választott.

- A Kazinczy Ferenc Gimnáziumban akkoriban még volt egészségügyi képzés is, és a gimnázium helyett a szakközépiskola mellett döntöttem. A gyakorlati órák alatt lett egyre nagyobb hatással rám a kórházi munka és légkör. Érettségi után egyből elhelyezkedtem Győrben a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház sebészetén, mint pályakezdő ápoló, de érdeklődésem rövid időn belül a műtő felé húzott. A szakápolói vizsga után meg is kaptam az engedélyt, hogy csatlakozzak a Központi Műtőszolgálathoz, ahol kiváló kollégáktól tanulhattam a szakma ismereteit. 1986-ban szereztem meg a műtős szakasszisztensi végzettséget - meséli pályája kezdetét Éva.

NEM ENGEDJÜK EL A TANULÓK KEZÉT

Ahhoz, hogy valaki mihamarabb beletanuljon a munkába és fejlődhessen, elengedhetetlen a támogató közeg.

- A tanuló kollégákat ma is erős támogatói csapat veszi körül, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy átadja a tudását a fiatalságnak. Elengedhetetlen elvárás a bizalom, a megbízhatóság, mert a munkafolyamatok összekapcsolódnak, egymásra épülnek, és enélkül nem biztosítható a magas színvonalú ellátás. A tanuló kezét nem engedjük el egyik napról a másikra még akkor sem, ha sikeres vizsgát tett, hiszen számos dolog adódhat, amivel még nem találkozott, és amit a tankönyvekből nem is lehet megtanulni.

NINCS LEHETETLEN KÜLDETÉS

Előfordul, hogy egészségügyi előképzettség nélkül érkezik valaki a kórházba.

- Ez nem a legszerencsésebb helyzet, de nem letehetetlen küldetés. Viszont a képzési idő legalább 3 évre húzódik. A műtősnői munka nem csupán a műszerek adogatásából áll, ahogy azt laikusként gondolják az emberek. Biztosítja, ellenőrzi a műtő megfelelő felszereltségét a műtét kezdetére. Műtőssegédekkel, anesztéziával együttműködve dolgozik. Ismernie kell az anatómiát, a műtét menetét, a szükséges eszközöket, gépeket. Nem utolsó sorban, ő a sterilitás őre.

"Arra biztatok mindenkit, aki egy kicsit is érdeklődik az egészségügy iránt, hogy vágjon bele."

2013-ban Éva részlegvezető asszisztensi megbízást kapott a Sebészeti Műtőben.

- Itt is szeretném megköszönni a kollégák támogatását. Nagy felelősségnek éreztem az elődeim által összekovácsolt közösség megtartását, büszke vagyok a sebészeti kollégákra.

A munka mellett Éva folyamatosan részt vett a műtősnőhallgatók gyakorlati oktatásában, az utánpótlás nevelésében. Emellett szakmai kongresszusok rendszeres előadója. A Magyar Műtőasszisztensi Társulás is nagyra értékeli munkáját: 2014-ben Kiváló Dolgozói elismerést vehetett át.

AGGASZTÓ AZ UTÁNPÓTLÁS HIÁNYA

- Ez év júniusában aztán 40 év munka után átadtam a stafétabotot. Ezt az évet pihenésre szánom, a jövő pedig még képlékeny. Nagyon szeretném látni, hogy a jelenlegi helyzet jó irányba mozdul el. Sajnos az utánpótlás hiánya rendkívül aggasztó. Arra biztatok mindenkit, aki egy kicsit is érdeklődik az egészségügy iránt, hogy vágjon bele. Aki szereti a pörgést, a kihívásokat, meg fogja találni a szakma szépségét, értelmét a kórház falai között. Bízom benne, hogy a szakmánk presztízse is visszakerül a jól megérdemelt helyére, bár én most sem választanék mást.

KÉP ÉS SZÖVEG: POZSGAI KITTI