Ugrás a tartalomra

Már robotműtéteket is végezhet a győri osztályvezető főorvos

Dr. Szepesváry Zsolt, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgató helyettese, urológus osztályvezető főorvos.

 

Dr. Szepesváry Zsolt Jenő PhD., a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgató helyettese, urológus osztályvezető főorvos az első győri orvos, aki jártasságot szerzett robotműtétek elvégzéséhez. Neki köszönhetően már a helyi betegeknek is lehetőségük van igénybe venni a technológia előnyeit.

A hazai robotsebészet úttörője, Dr. Tenke Péter professzor hívta életre az Országos Onkológiai Intézetben azt az Urológiai Daganatsebészeti Központot, ahol Dr. Szepesváry Zsolt főorvos lehetőséget kapott arra, hogy gyakorlatot, ezzel pedig jogosítványt szerezzen a robotműtétekhez.

Tavasszal mutatták be Győrben a Da Vinci robotot, akkor a Főorvos arról beszélt, hogy távolinak látja még azt az időszakot, amikor a győri kórházba érkező betegek részt vehetnek robotműtéten. Azóta viszont felgyorsultak az események, s jelenleg úgy tűnik, hogy akár már idén lehet a kórháznak saját robotja, egy, a Széchenyi István Egyetemmel futó közös projekt keretein belül.

Azonban addig is van arra lehetőség, hogy a Győrbe érkező betegeket ezzel a rendkívül fejlett technológiával operálják.

- Azzal, hogy lehetőséget kaptam az Országos Onkológiai Intézetnél a bedolgozásra, több lehetőség is megnyílt a győri betegek előtt- mondja Dr. Szepesváry Zsolt.- Egyrészt itt folyamatosan zajlanak a robotműtétek, amiben most már én is jártasságot, rutint szereztem, így amikor Győrbe megérkezik a robot, már azonnal lesz aki használni is tudja és megkezdődhet a kollégák képzése. Másrészt az Országos Onkológiai Intézetben Győrből is tudunk betegeket fogadni és fogadunk is.

A kiképzés egy hosszú folyamat, ami 40 óra szimulációval indul, ahol az orvos megtanulja rutinszerűen használni a robotot, hogy a műtét során már ne kelljen az eszközre figyelnie.

- Az autó jogosítvány megszerzésével tudnám ezt illusztrálni. Először az ember még oda-oda pillant a sebváltóra, vagy megnézi a piktogramokat, mielőtt elindítja az ablaktörlő lapátot, vagy bekapcsolja a fényszórót. Ezek a mozdulatok rutinná válnak idővel. Az ember akkor mondhatja magáról, hogy tud autót vezetni, amikor már csak az útra, a forgalomra, a környezetére figyel. A keze, a lába automatikusan teszi a dolgát. Ugyanez a helyzet a robottal is. Akkor műthet valaki embert, amikor a gépet már rutinszerűen használja.

A technológiai tréninget követően, ahol a műszaki beállításokkal is mindenre kiterjedő ismereteket szerez a sebész, jöhet az első éles betevés.

- Ekkor sem együl dolgoztam még, egy nagy tapasztalattal rendelkező sebész felügyeletével történt meg az első hat operáció. Ezen a folyamaton is túl vagyok már, azóta számos műtétet végeztem el önállóan.

Amikor Győrbe megérkezik a robot – és erre várhatóan idén sor is kerülhet - megkezdődik az orvosok képzése is.

- Az egyetem és a kórház közreműködésével valósulhat meg a beruházás. A robotot kutatási és betegellátási célra is szeretnénk majd használni. Négy szakmát tervezünk indítani a robotsebészet területén, úgy mint általános sebészet, mellkas sebészet, nőgyógyászat és urológia.

  • Robotsebészet a gyakorlatban.
    Robotsebészet a gyakorlatban.