Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr

TIOP-2.2.8.A-15/1-2016-0007

            

 

Projektazonosító: TIOP-2.2.8.A-15/1-2016-0007

 

Projekt címe: Infrastrukturális fejlesztések a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban

A szerződött támogatás összege: 168 366 598 Ft

Projekt megvalósításának időszaka: 2010. november 29.  – 2015. december 31.

A támogatás mértéke: 100%.

Forrás: A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Irányító Hatóság: Emberi Erőforrások Minisztériuma Irányító Hatósági Feladatokat Ellátó Titkárság (TIOP)

Közreműködő szervezet: Emberi Erőforrások Minisztériuma TÁMOP-TIOP Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Egészségügyi, Szociális és Felzárkózási Főosztály (TIOP)

 

Projekt rövid összefoglalója:

2010-2015. között, a jelen pályázat időszakában a kórház a TIOP 2.2.7; TIOP 2.2.6; TIOP 2.2.2./C pályázatok keretében jelentős fejlesztéseket valósított meg. Valamennyi projekt az általános fejlesztésen túlmenően nagyon limitált és célhoz kötött fejlesztéseket engedett megvalósulni. A különböző projektek önállóan is működőképesek, de az eltérő részcélok miatt kialakultak olyan hiányok és szükségletek melyeket annak érdekében kell megvalósítani, hogy az önálló projektek közötti legharmonikusabb együttműködés ki tudjon alakulni. Önmagukban ezek a beruházások egyenként kisebb volumenűek voltak, de végső kórházi struktúra és működés ezek nélkül nem valósulhatott volna meg.

A TIOP 2.2.7 konstrukció keretében felépült új kórházépület elkészültével a kórházi osztályok jelentős része más helyszínre költözött. A jelen pályázatban felsorolt beruházások azt a célt szolgálták, hogy a pólus projektben nem résztvevő szakmák és osztályok végleges helyét ki lehessen alakítani. Az építkezés folyamán felmerültek olyan akadályok (a meglévő úthálózat és bejárat nem megfelelősége, a hűtőtornyok mellett kialakuló zajterhelés) amelyek orvoslása nélkül a fő projekt nem tud eredményesen működni.

 

Projekt keretében megvalósult fejlesztések:

Gasztroenterológiai laboratórium kialakítása:

„Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Kórházban, mint egészségpólusban” című, TIOP-2.2.7/2F/2-2009-0010 azonosítószámú projekt elkezdéséhez szükséges tevékenység: A projekt keretében lebontásra került egy régi kórház épület, ennek a helyén épült fel az új kórház. Korábban itt helyezkedett el a gasztroenterológiai labor, ami feltétlenül szükséges a gyomor, bélrendszeri daganatok felfedezéséhez, emiatt az építkezés megindulása előtt szükségessé vált más helyen kialakítani a labort.

Zajvédő fal építése (Vasvári Pál utca):

A hűtőtornyok magas zajkibocsátása miatt a hotelépület, a betegszobák zajterhelése megnőtt, emiatt kellett megépíteni a zajvédő falat.

Portafőbejárat szélesítése:

A „Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Kórházban, mint egészségpólusban” című, TIOP-2.2.7/2F/2-2009-0010 azonosítószámú projekt keretében felépült új kórház épület átalakította a kórházon belüli útvonalakat, közlekedést. Áthelyezésre került a központi műtőhöz tartozó klíma berendezés hűtőtorony rendszere, ez tette szükségessé a bejárat átépítését a korábbin a tűzoltóság járművei nem tudtak bejönni az új kórházépülethez.

Tüdőszűrő digitális panel: A tüdődaganatok korai felfedezésében kiemelt szerepe van tüdőszűrésnek a korábbi hagyományos film alapú szűrővizsgálatokat kellett kiváltani korszerű nagy pontosságú és felbontású diagnosztikát lehetővé tévő digitális képalkotó panellel. A tüdőszűrő állomás a korábbi ernyőfénykép, valamint hagyományos röntgen filmre készült mellkas fényképek alapján már a kor szakmai követelményeinek nem tudott eleget tenni, emiatt is szükségessé vált a digitális képalkotás, elektronikusan tárulható bármikor előhívható és elemezhető módon. A beruházás a daganatos betegségek népegészségügyi szempontból fontosságú diagnosztikájához járul hozzá.

    

 

Sajtóközlemény

 

 

Fotó dokumentáció