Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr

Radiológiai Osztály

 

Radiológiai Osztály

Osztályvezető: Dr. Bartek Péter

 

Elérhetőségek:

Cím: 9024 Győr, Vasvári Pál u.2-4. B épület, 1. emelet

Telefon: +36-96/507-983

 

Bejelentkezés:

Telefon: +36-96/507-983

Munkanapokon: 07.00 - 15.00

 

Az osztály részlegei:

Röntgen, ultrahang, CT, Intervenciós radiológia.

 

Az osztály szakambulanciái:

Intervenciós radiológiai szakambulancia, UH laborok, Átvilágító, RTG felvétel- járóbeteg ellátás.

 

Az osztály fő specialitása:

A radiológiai osztály a képalkotó diagnosztikai munkahelyek szervezeti egysége.

A képalkotó diagnosztikában ma már a hagyományos röntgenfilmeket kiszorította a digitális technika.  Jelenleg a  mellkas és a csontrendszer vizsgálata, valamint  a nyelőcső, gyomor és bélrendszer kontrasztanyagos vizsgálata is digitális képanyag  tárolással történik.  A képalkotó diagnosztika az ugyancsak röntgensugarat alkalmazó CT –t, az ultrahangos és mágneses rezonancián alapuló  képalkotást , valamint az intervenciós radiológiát  is magába foglalja.

Az intervenciós radiológia körébe soroljuk azokat a diagnosztikus (mintavételi szövettani, citológiai) vizsgálatokat és terápiás (pl.: erek, epeutak, belek tágítása, vérzésforrás megszüntetése, érbe történő szelektív gyógyszeradagolás, véralvadék oldás) beavatkozásokat, melyeket radiológus szakorvos, valamilyen képalkotó eljárás alkalmazásával végzi.  Az esetek nagy részében ezzel műtétet vált ki.

Kórházunkban a radiológiai osztály három telephelyet (központi rtg., SBO, rendelőintézet) foglal magába.

Ezek közül kettőben (SBO és RI.) csak röntgenfelvételeket, ill. átvilágítást, valamint ultrahang vizsgálatokat végzünk, egyben (központi rtg) a fentiek mellett angiográfia és intervenciós radiológiai beavatkozások történnek.

A kórház területén egy magántulajdonban lévő intézmény működik,(Diagnoscan), amivel kitűnő kapcsolatot ápolunk. Itt CT, MRI, és mammográfiás vizsgálatok történnek.

 

 

Az osztály önálló alapítványa:

"Segítsd a diagnosztikát Győrben" Alapítvány

Adószám: 18525962-1-08

Bankszámlaszám: 11737007-20540931

 

Egyéb fontos információ:

UH kontrasztanyagos vizsgálatok is bevezetésre kerültek. Az újszülöttek csípőízületi displasia UH szűrővizsgálatát végezzük. Ízületi és Doppler UH vizsgálatra délutáni szakrendelés és előjegyzés működik. Az év második felétől az osztályon CT berendezés kerül beüzemelésre.