Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr

Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály

 

Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály

Osztályvezető: Dr. Tompos Tamás PhD (címzetes egyetemi docens)

 

Elérhetőségek:

Cím: 9024 Győr, Vasvári Pál út 2-4. A épület, 5. emelet, 528. ajtó

Telefon: +36-96/507-950 mellék: 3901

Fax: +36-96/412-947

 

Bejelentkezés:

Telefon: +36-96/507-950 mellék: 1995

Munkanapokon 8.00 – 15.00 között

 

Osztály részlegei:

·      Fekvőbeteg osztály

·      Fül-orr-gégészeti szakambulancia

·      Fül-orr-gégészeti szakrendelő

·      Audiológiai szakrendelő

·      Audiológiai Állomás és otoneurológiai szakrendelő

·      Műtő

 

 

Osztály fekvőbeteg egysége:

A 20 ágyas fekvőbeteg osztály, 18 akut ágyból, és 2 ágy szubintenzív őrzőből áll. Az A épület 5. emeletén helyezkedik el.

 

Az osztály szakambulanciái:

A épület földszint:

·      2 Fül-orr-gégészeti szakambulancia

·      objektív audiológiai szakrendelő

Szent Imre úti rendelőintézet:

·      Fül-orr-gégészeti szakrendelő

·      Audiológiai Állomás és otoneurologiai szakrendelő (Amplifon Kft.)

 

Az osztály fő specialitása:

Kiemelt szakterületeink:

• Elhivatottan szolgáljuk, és kiemelt figyelmet szentelünk a rosszindulatú fej-nyak daganatos betegeink kezelésének: gégerák, garatrák, szájüregi daganatok, az orrmelléküregek daganatai, ill. nyaki nyirokcsomók rosszindulatú daganat áttétei és elsődleges daganatai. A kezelés megtervezése onkológus, fül-orr-gégész - fej-nyaksebész, szájsebész szakorvosokból álló team közös munkájával történik. A szükséges sebészi kezelés osztályunkon, a hozzá kapcsolódó sugárkezelés, ill. cytostaticus kezelés pedig kórházunk onkológiai osztályán történik.

• Idült középfülgyulladások sebészi kezelése, különösen a cholesteatoma (magyarul gyöngydaganat) képződéssel járó súlyosabb változatainak műtétei, tympanoplasticák, az otosclerosisban alkalmazott stapedectomiák. Hallásjavító műtéteink esetében hallócsont pótlást a beteg saját koponyacsontjából kifaragott biológiai protézissel végezzük. Cholesteatomás esetekben is törekszünk a középfül teljes rekonstrukciójára, mindent megteszünk az eredeti anatómiai viszonyok helyreállításáért. Ennek elérése érdekében speciális műtéti lépéseket dolgoztunk ki.

 

• Az orrlégzés helyreállítását, zavartalan orrlégzést biztosító rhinológiai műtétek szolgálják orrbetegeink gyógyulását: orrsövényplasticák, az orrmelléküregek idült gyulladásának endoscopos sebészete, FESS műtétek, orrkagyló műtétek, stb.

• A rutinnak számító torok- és orrgaratmandula műtéteket kellő körültekintéssel és biztonsággal kivitelezett formában végezzük.

• A gége jóindulatú elváltozásainak sebészi kezelése, endolaryngealis microchyrurgia, phonochyrurgia, LASER-sebészet.

• A nyálmirigyek jó és rosszindulatú daganatai, beleértve a fültőmirigy daganatait is, ahol az arcmozgató ideg megkímélését elsődlegesnek tartjuk és speciális felkészültséggel szolgáljuk.

• Jóindulatú nyaki elváltozások, nyaki cysták, nyirokcsomó megnagyobbodások sebészete.

• A fej és nyak bőrének rosszindulatú daganatai, különösen az orr, a fülkagyló és az arc bármely területén elhelyezkedő alapsejtes vagy egyéb típusba sorolható bőrrákok, melanomák sebészete.

 

Orvosképzés, továbbképzések:

Az osztály orvosai és szakdolgozói rendszeresen részt vesznek különféle kötelező és fakultatív továbbképzéseken és kongresszusokon, ahol rendszeresen előadásokat is tartanak.

 

Kutatási munka:

Önálló kutatásokat végzünk az orrlégzés objektív mérése, az orrüreg légáramlási ellenállása és az orrüregi betegségek között fennálló kapcsolat tárgyában. Bekapcsolódunk a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikája vesztibulárisan kiváltott myogén potenciálok tárgykörében végzett kutatásaiba. Részt veszünk több nemzetközi, multicentrikus fej-, nyaksebészeti onkológiai kutatásban.

 

Az osztály önálló alapítványa:

A Fej-, Nyakdaganatos betegekért Alapítvány

9024 Győr, Hold u. 5/a.

Adószám:18538775-1-08

Szlasz.: 10403356-33519854